Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Mig & Min Maskine: Jans "edderkop" kan klare selv de stejleste skråninger
Har man kørt langs E45 den seneste tid, er der en chance for, at man har spottet en ganske sjælden art langs vejen. Entreprenør Jan Lauridsen har nemlig haft til opgave at rydde bevoksningen på skråningerne langs motorvejen med sin "edderkop" i forbindelse med udvidelsen fra to til tre spor mellem Skanderborg og Vejle.
- Der findes kun tre i Danmark og kun denne ene i Jylland. Resten kører på Sjælland, fortæller Jan Lauridsen, der driver firmaet Brøndbjerg Skovservice.
Der er naturligvis tale om den schweizisk producerede Menzi Muck af modellen 545. Maskinen har fået tilnavnet "edderkop" på grund af dens særegne udseende og dens evne til at klatre op ad stejle skråninger. Faktisk er maskinen i stand til at bestige skråninger med op til 45 graders hældning - hvis ellers underlaget tillader det, bemærker Jan Lauridsen.
Så muligheder i maskinen
Han har kørt maskiner i 27 år, men Menzi Muck'en kom først ind i maskinparken for syv år siden.
- Det kom sig af, at jeg så en artikel i et blad, hvor der var et billede af en Menzi Muck, der lå og kørte over et vandløb med spredte hjul. Det kunne jeg godt se nogle muligheder i, så jeg begyndte at undersøge, hvor man kunne anskaffe sig sådan en. Inden længe havde jeg købt en, fortæller Jan Lauridsen.
Maskinen vejer cirka 13,5 tons og er udstyret med en Deutz-motor med cirka 156 hestekræfter. Maskinen har en rækkevidde på syv meter og kan også nå cirka syv meter op i højden, hvis man hæver den helt op på hjulene.
- Kabinen i maskinen er meget lig andre gravemaskiner. Den væsentligste forskel er joystickene. Der sidder flere knapper på. Støjniveauet er fornuftigt. Man kan høre lidt hydraulik- og motorstøj derinde, men det er ikke noget radioen ikke kan overdøve, siger Jan Lauridsen og smiler.
Maskinen er udstyret med en powerline, der sørger for et konstant flow af hydraulikolie til knuseren, og en tiltrotator, der er helt uundværlig til de opgaver, maskinen skal løse.
Til de krævende opgaver
Og de spænder bredt, men fælles for dem er, at det er krævende opgaver, hvor andet materiel som regel må give op.
- Den er god til de her specielle opgaver, fordi den har en undervogn, hvor man kan indstille hjulene til den position, man ønsker, fortæller Jan Lauridsen.
Og det kræver lidt teknisk snilde.
- Man skal have føling og fornemmelse med det. Der sidder ikke noget teknik i maskinen, der sørger for, at du holder lige. Det styrer du helt selv. Derfor er der naturligvis også mange knapper at holde styr på, siger han.
Maskinen kan nemlig godt skride, hvis man ikke er opmærksom, eller underlaget pludselig skifter karakter.
- Når man kører henad en skråning som på motorvejsprojektet her, så kan jordtypen skifte meget hurtigt. Nogle steder er det helt klæg ler, og der skal man være meget opmærksom eller finde en anden løsning. Det kan for eksempel være at køre op og ned i stedet for henad, fortæller Jan Lauridsen.
Bagpå maskinen sidder desuden to kløer, som man kan sætte i jorden for at stabilisere maskinen. Derudover bruger Jan Lauridsen ofte armen til at trække sig op ad skråninger.
Når han kører langs motorvejen med sin FAE-knuser monteret på maskinen er der også trafikken at tage højde for.
- Der skal man jo være opmærksom på, at maskinen ikke smider fragmenter ud på motorvejen. Nogle gange kører man ved afkørsler, hvor der er vej på begge sider af arbejdsområdet, og så skal man være ekstra påpasselig, siger Jan Lauridsen.
Elsker udfordringerne
Men de mange udfordringer i det daglige arbejde er ikke kun til besvær. Faktisk er det det, Jan Lauridsen bedst kan lide ved maskinen.
- Jeg kan godt lide udfordringerne. Det er det der med, at du kommer ud og køre nogle steder, hvor andre ikke kan. Ofte står folk med et problem, som de tror, der ikke findes en løsning på, og så gør der måske alligevel. Mange bliver overraskede over, hvad man kan med en Menzi Muck, og hvor hurtigt den egentlig arbejder, siger Jan Lauridsen.
Eksempelvis betyder de justerbare hjul på maskinen, at den kan køre gennem vand helt ned til halvanden meters dybde - så længe der er bund i.
På den måde kan Jan Lauridsen også bruge maskinen til at oprense søer og vandløb.
- Jeg havde engang fået en opgave, hvor jeg skulle knuse lidt bevoksning langs en vej op til nogle søer, fordi der skulle gøres plads til, at nogle større maskiner kunne komme til. Så fandt jeg ud af, at der var noget opvækst ude i søen, de skulle have fjernet. Det ville de egentlig bare have fået en håndmand til, men jeg foreslog, at jeg kunne klippe det ned med den saks, jeg har til maskinen, og det gik de med til. I den forbindelse fandt jeg ud af, at der var bund i søen, så jeg godt kunne køre derud, og så foreslog jeg videre, at jeg kunne rykke rødderne op og grave op, for det var det næste på deres liste. Så det endte med, at jeg lå derude og kørte i halvanden til to måneder i stedet for en opgave, der havde taget en halv dag måske, fortæller Jan Lauridsen.