Lyt til artiklen:

Arbejdspladsen: GMR/Nesbo

00:00
Hastighed: ???x
07:36

For snart 60 år siden udviklede landbrugssmed Gunner Møller Rasmussen fra Horsens en græsslåmaskine til sin families frugtplantage. En god gerning som han dengang næppe havde forestillet sig ville blive startskuddet til den virksomhed, som GMR er i dag.

Løvsugere, fejemaskiner, ukrudtsbørster, sneplove, hækkeklippere, elkøretøjer, emulsionsanlæg, frontliftsystemer, kantskærere, miljøriver og naturligvis græsklippere. Det er bare nogle af de maskiner og redskaber, som GMR i dag fremstiller enten hos dem selv i hovedkvarteret i Horsens eller hos Nesbo ved Mariager, som GMR opkøbte i 2010. Stensballe, Stama, Elkær og Nesbo er de fire brands, som GMR står på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden drives i dag stadig af familien Møller Rasmussen. Til dels i hvert fald. Sønnerne Max Møller Rasmussen og Poul Møller Rasmussen er nemlig henholdsvis salgsdirektør og produktionschef i virksomheden. I 2006 købte Niels Kirkegaard sig ind i GMR, og han er administrerende direktør i virksomheden, der tæller 65 medarbejdere fordelt på de to afdelinger GMR og Nesbo.

rich-media-2
GMRs hovedkvarter i Horsens. Foto: Tim Søgaard.

- Vi er kendte for at være en virksomhed, der laver specialtilpassede løsninger til vores kunder, fortæller Niels Kirkegaard.

Det vil sige, at hver en maskine eller redskab, der forlader fabrikkerne i Horsens og Mariager, er tilpasset specifikt efter kundens ønsker til den specifikke maskine, som de har. Og den slags ændrer sig naturligvis med tiden, så der er hele tiden anledning til at komme med nye løsninger, fortæller Niels Kirkegaard.

- I starten var det primært mindre, specialtilpassede løsninger, som kunderne efterspurgte, men gennem årene i takt med, at vedligehold af udendørsarealer er blevet mere intensivt og mere krævende, så har vores produkter udviklet sig meget. Det hænger også sammen med, at der er kommet mere diversitet i de forskellige former for landskab, maskinerne skal bruges til, siger Niels Kirkegaard.

- I dag ser vi en trend i retning af noget lidt mere vildt på de grønne arealer. Og det er jo et godt eksempel på, at man løbende bliver stillet over for nye udfordringer i denne branche, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunden i fokus

Dem løser de inde i GMRs udviklingsafdeling, hvor maskintekniker Ole Dam Møller og hans kollegaer er i gang med at teste et udkast til en ny maskine, idet Maskinteknik svinger forbi.

- Vi forsøger hele tiden at være på forkant med markedet og gør en del ud af at udvikle nye maskiner. Det er jo spændende, fordi vi har et meget bredt produktprogram, så vi kommer ud til mange forskellige brugere med forskellige behov, så der er ikke to projekter, der er ens. Der sker noget nyt hver dag, fortæller Ole Dam Møller, der har været ansat hos GMR i 36 år.

GMRs kunder er en stor faktor, når det kommer til udvikling af maskinerne, fortæller han.

- Ofte er det kunderne, der kommer med nogle ønsker til maskinerne, som vi så tager udgangspunkt i. Det sker også sommetider, at vi udlåner en maskine til en kunde til test, før vi sætter dem i produktion, siger Ole Dam Møller.

rich-media-4
Ole Dam Møller er maskintekniker og har været ansat hos GMR i 36 år. Foto: Tim Søgaard.

- Vores største værdiskabende aktiv er nok, at vi er rigtig gode til at inddrage folk udefra i vores udvikling. Igennem tiden har vi arbejdet sammen med snart alle vidensinstitutioner, der findes i Danmark,
og også rigtig tæt med mange kunder og slutbrugere. Så det har været super givtigt for os. Det er noget, vi drager stor nytte af i dag, og det er også en af de ting, der gør, at når vi kommer med nye produkter, så føler vi også, at vi rammer rigtigt første gang, supplerer Niels Kirkegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne sælges primært til det tyske og danske marked men også det svenske. Omtrent halvdelen ryger til eksport. De fleste maskiner hos GMR overgår fra prototype til produktion i løbet af ganske kort tid, fortæller Ole Dam Møller.

- Den måde, vi arbejder på, er, at vi fokuserer på det, vi er gode til. Det vil sige, at det helt basale arbejde med at skære og bukke har vi lagt ud i byen. Svejsearbejdet, konstrueringen, udviklingen og montagen er det, vi laver her på fabrikken. Det er det, vi mener, er mest værdiskabende for kunden, siger Niels Kirkegaard.

En god arbejdsplads

Et af de helt store fokuspunkter for GMR er at arbejde med bæredygtighed.

- Vi arbejder rigtig meget med den grønne omstilling. Vi kan godt lide at sige, at i stedet for bare at snakke om det, så er det sådan en walk the talk. Vi prøver at gå foran med et godt eksempel, siger Niels Kirkegaard.

- Vi forsøger at tilpasse os, så vores energiforbrug og vores CO2-aftryk bliver så lavt som muligt. Dertil er det vigtigt for os, at det også bliver dokumenteret, så man kan se præcis, hvor meget CO2 det har kostet at producere en specifik maskine. Vi udkommer også hen mod slutningen af året med vores første "grønne" regnskab, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover bliver der arbejdet rigtig meget med sikkerhed og inklusion hos GMR.

- Vi ligger absolut i top på sikkerhed blandt de danske maskinfabrikker, men vi vil gerne tage det endnu længere og sørge for, at GMR er en arbejdsplads for alle. I øjeblikket har vi seks flexjobbere og er glade for dem og stolte af at have dem.

Og at GMR er et godt sted at være, afspejler sig tydeligt i den anciennitet, som mange af medarbejderne i virksomheden efterhånden har skrabet sammen. Det gælder eksempelvis Tommy Møller Jensen, der er værkfører hos Nesbo.

- Jeg har været her i 11 år nu, så det må jo egentlig være godt at være her, siger han og smiler.

rich-media-7
Hos GMR/Nesbo er man ikke blege for at dele ansvar ud til medarbejderne. Foto: Tim Søgaard.

- Hos Nesbo får man lidt ansvar tildelt, og så viser man hvad man kan, og så får man lidt mere. Og man hjælper hinanden. Det er egentlig det, der er rart ved at være her. Det er, at alle hjælper hinanden, og man skal ikke være bleg for at spørge om noget. Det gør bare, at kunden får et godt produkt i sidste ende, fortæller Tommy Møller Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort maskinkendskab

Den erfaring, som medarbejderne hos GMR har, gør dem også i stand til at løse næsten enhver opgave, der bliver kastet efter dem. Det er en af GMRs store styrker, fortæller Niels Kirkegaard.

- Vi får forespørgsler på redskaber til stort set alle maskinmærker, og en af de ting, vi er lidt stolte af, er, at vi her på stedet har en enorm vidensbank omkring tilpasning af redskaber til stort set alle kendte maskiner. Det betyder, at kunden kan ringe ind til os med vished om, at det produkt, vedkommende får, passer første gang. Det er meget værdifuldt, at kunden ved, at den, der producerer, har forstået, hvad kunden skal bruge, og at vedkommende ikke selv skal have skærebrænderen frem for at tilpasse efterfølgende.

Det omfattende maskinkendskab, er også en af de grundpiller, der skal sikre virksomhedens fortsatte succes.

- Vi er ret ambitiøse og har egentlig siden midten af 2000 og til nu tredoblet vores omsætning. Vi går foran i arbejdet med at finde nye eksportmarkeder og nye kundegrupper, og jeg tror, at udviklingen vil fortsætte de næste mange år, siger Niels Kirkegaard.