Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Efterspørgslen på træ stiger, mens skovene presses fra flere sider
Skovene er ekstra sårbare overfor de plager, der har bedre kår i forbindelse med klimaforandringerne. Det gælder både skovbrande og skadedyr i træerne.
Sådan lyder en af konklusionerne i ny rapport fra Cofo, der er øverste skovforvaltningsorgan under FN's fødevare- og landbrugsorganisation, Fao.
Rapporten beskriver, at klimaforandringerne øger både hyppigheden, men også intensiteten af skovbrande verden over. Det gælder også steder, som tidligere ikke har været specielt udsatte for den slags.
Flere skovbrande er, om man så må sige, mere brænde til bålet, når det kommer til CO2-udledning. I rapporten anslås det, at der verden over blev udledt 6687 megaton CO2e fra skovbrande i 2023. Et megaton er lig med en million ton.
Til sammenligning udledte Danmark i 2022 44 millioner ton CO2e. De globale skovbrande udledte altså cirka 152 gange så meget CO2e i 2023, som Danmark gjorde i 2022.
Plager
Rapporten peger ligeledes på, at klimaforandringerne gør skovene mere sårbare over for invasive arter, hvor insekter og skadedyr samt forskellige sygdomme risikerer både at påvirke træers vækst og slå dem ihjel.
Specielt asiatiske lande som Kina, Sydkorea og Japan har over de seneste årtier lidt store tab på oprindelige fyrretræsskove som følge af fyrrevednematoden. Sydkorea har for eksempel vurderet, at 12 millioner fyrretræer på grund af de små skadedyr er gået til fra 1988 frem til 2022. Også på den anden side af Stillehavet er der udfordringer. I USA vurderer man, at der frem til bare 2027 vil være omkring 25 millioner hektar skov, der vil blive påvirket af skadedyr og sygdomme.
Høj træproduktion
Trods udfordringer og trusler holder den globale træhøst sig på rekordniveau. Der blev produceret omkring fire millioner kubikmeter træ sidste år, hvilket ligger i samme leje som de seneste år, dog med et lille dyk under coronanedlukningerne.
Det er da også nødvendigt, ikke bare at fastholde en høj produktion, men også lægge meget mere til. Fremskrivninger fra Fao siger, at den globale efterspørgsel på rundtræ vil stige med op til 49 procent fra 2020-2050.