Lyt til artiklen:

Anlægsgartnerelev beskærer træer i Japan

00:00
Hastighed: ???x
04:08

Lind og bøgehække er blevet skiftet ud med stornålet sydtaks og Azalea-buske frem til slutningen af vinteren for Andreas Stærgaard, der er under uddannelse til anlægsgartner.

Han er taget på udveksling til Japan og skal være der i 10 måneder for at arbejde hos et lokalt anlægsgartnerfirma på øen Kyushu, som ligger i den sydlige del af landet. Turen er planlagt af organisationen Travel to Farm, der har specialiseret sig i at sende unge inden for de grønne områder ud på praktikforløb rundt om i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil blandt andet gerne lære om japansk træpleje og niwaki, som på japansk skrives med to tegn, hvor første tegn betyder 'have' og det efterfølgende tegn betyder 'træ', forklarer Andreas Stærgaard til Grøn Teknik om niwaki, som er at formklippe træer, der står i jorden og ikke i potter som bonsai.

God modtagelse

Det er lidt over to måneder siden ankomsten til arbejdspladsen i byen Nakatsu, hvor han bor i et hus for sig selv.

- Her er virkeligt frodigt med blandt andet palmer og 30 plusgrader, men luftfugtigheden er også høj, fortæller Andreas Stærgaard om området, han bor i.

rich-media-2
Andreas Stærgaard bor i byen Nakatsu, hvor der er en borg i nærheden. Privatfoto.

- Jeg har fået en god modtagelse, og chefen har været god til at introducere mig til sit netværk, så jeg kan lære nogle at kende. Det er jeg rigtig glad for, siger Andreas Stærgaard, der som en del af introforløbet har haft en uges japansk sprogundervisning.

Sammenlignet med Danmark er arbejdsdagene længere, og på arbejdspladsen foregår kommunikationen kun på japansk, hvilket anlægsgartnereleven har skullet vænne sig til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På arbejdet spænder opgaverne vidt. Det er lige fra at fjerne ukrudt med buskrydder og beskæring af træer til etablering af både moderne og traditionelle japanske anlæg.

rich-media-4
Anlægsgartnerfirmaet har omkring 15 ansatte. Privatfoto.

- Jeg har fået trænet runde beskæringer af buske, og vi er startet på beskæringer af niwaki. Vi skulle gerne fortsætte med beskæringer de næste par måneder, og så bliver det nyanlæg, fortæller han.

Kundskaber med hjem

Interessen for Japan har Andreas Stærgaard haft længe. Inden han begyndte på uddannelsen til anlægsgartner, var han i gang med en bachelor i japanstudier. Han har aldrig opholdt sig i Japan over en længere periode før nu, og der er meget, anlægsgartnereleven vil nå at få med.

rich-media-5
Andreas Stærgaard har blandt andet besøgt byen Kumamoto. Privatfoto.

- Jeg er taget afsted for oplevelsen og for at få nogle japansk prægede anlægskundskaber med hjem til Danmark. Jeg synes, at de japanske haver kan noget helt særligt. De er meget beroligende, siger han og uddyber:

- Der bliver generelt brugt mindre græs i de traditionelle haver, og man placerer træer, buske og sten for at forme et mindre landskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når anlægsgartnereleven ikke arbejder, tager han ud på ture. Blandt andet har Andreas Stærgaard besøgt borgen i Kumamoto, hvor der er nogle meget karakteristiske gamle træer i området omkring.

Han møder også nye menneske og har for nyligt aftalt sprogudveksling med en af dem.

- Der er mange onsen-bade her, som er bade med vand fra landets varmekilder, hvor mange mødes og hænger ud. Så det er også en god måde at lære folk at kende på, fortæller Andreas Stærgaard.

Vær forberedt på sproget

Anlægsgartnereleven har også nogle gode råd til andre, der overvejer samme tur som ham:

rich-media-7
Suizenji-parken i Kumamoto. Privatfoto.

- Selvom jeg har kørekort, må jeg ikke køre bil her. De kører i venstre side af vejen, og reglerne er lidt anderledes. Så jeg cykler og bruger offentlig transport, som fungerer supergodt her, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt klart en fordel at kunne lidt japansk på forhånd, især når man arbejder i en virksomhed uden for de store byer. Det skal man i hvert fald være forberedt på. Men jeg kan helt klart anbefale at tage til Japan, siger Andreas Stærgaard.

Han ser frem til resten af opholdet og vender bagefter hjem til sit arbejde hos Lyngby Taarbæk Kommune, Arealdrift.