Lyt til artiklen:

DI: Bedst med private aktører til kommunale park og vej opgaver

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Borgerne lægger næppe mærke til, om det er en medarbejder fra en privat virksomhed eller en medarbejder fra kommunens egen vej- og parkafdeling, der slår græsset, rydder sne eller tømmer skraldespandene. Men det kan have stor betydning for både pris, kvalitet og bæredygtighed.

En ny analyse fra DI viser, at kommunerne samlet set kan spare over en halv milliard om året ved at lade private virksomheder stå for kommunens vej- og parkopgaver som f.eks. at tømme skraldespande, vedligeholde veje, slå græs eller rydde sne. København og Aarhus kan spare henholdsvis 82 og 29 millioner kroner om året. En mindre kommune som Hvidovre, der løser de fleste vej- og parkopgaver selv, kan spare over 12 millioner kroner om året. I Gentofte kan der spares 15 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset om man er en lille eller en stor kommune, så er der betydelige gevinster at hente ved at teste den pris og kvalitet, man som kommune selv leverer med det, som de private virksomheder kan levere. Virksomhederne har stordriftsfordele, og mange bruger den nyeste teknologi på deres område eller har specialiseret sig f.eks. i at minimere CO2-udledningen, genanvendelse eller biodiversitet, siger branchedirektør i DI Jakob Scharff, og uddyber:

- Selvom kommunerne til næste år får flere penge af staten end de plejer, er der stadig lagt op til besparelser rigtig mange steder. Derfor er det oplagt, at de kommuner, som endnu ikke har testet deres vej- og parkopgaver på pris og kvalitet, bør se på, hvad andre kommuner har høstet af gevinster ved netop den øvelse. Her har Holstebro, Ikast-Brande, Hillerød, Frederikssund og Greve taget skridtet fuldt ud og overlader opgaverne til private virksomheder.

I dag står private virksomheder for at løse knap 46 procent af kommunernes mange vej- og parkopgaver. Det er typisk vedligeholdelse af veje, idrætsanlæg og snerydning, som kommunerne bruger private virksomheder til.

- Det er enormt positivt, at flere og flere kommuner ser idéen i at løse de her opgaver i samspil med erhvervslivet. Nogle kommuner har måske et ønske om at få løst opgaverne på en bæredygtig og klimavenlig måde, hvilket de kan bede private virksomheder byde ind på. Virksomhederne kan på den måde sørge for både at klippe græsset og bidrage til kommunens klimamål. Det er oplagt, at flere kommuner tænker i de baner, siger branchedirektør i DI Jakob Scharff.

I en rundspørge, som Wilke har foretaget for DI, svarer 57 procent af danskerne, at kommunerne bør koncentrere sig om ældrepleje, folkeskoler og børnehaver, og lade private virksomheder løse praktiske opgaver som f.eks. snerydning og vedligeholdelse af veje og bygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klar tale fra borgerne. De har ikke nogen forventning om, at det absolut skal være en af kommunens medarbejdere, der skal udskifte vandhanen i børnehaven eller rengøre de offentlige toiletter på torvet, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.