Lyt til artiklen:

Kom med til svensk demo: 38 maskiner indtog scenen i særligt show

00:00
Hastighed: ???x
04:17

Gæsterne på tilskuerrækkerne så til, da den ene maskine efter den anden indtog scenen i et særligt show på Volvo Construction Equipments demoareal ved deres kundecenter i Eskilstuna, Sverige.

Omkring 38 maskiner var med i showet, hvor svenske maskinførere i alt fra minigravere til store gravemaskiner, dumpere og eldrevne hjullæssere kørte rundt, gravede og læssede i takt til høj musik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Navnet på siden af gravearmen har fået nyt design. Foto: Tina Moesgaard.

Blandt de kendte entreprenørmaskiner var der også ukendte iblandt, og dermed gav den svenske producent Volvo CE et smugkig på nogle af de nyheder, der rammer markedet.

Showet var en del af Volvo Days 2024, som bliver afholdt cirka hvert andet år, hvor den svenske producent af entreprenørmaskiner inviterer fagpresse, samarbejdspartnere og kunder til at se deres seneste nyheder i aktion.

Mange maskinnyheder

Efter maskinshowet var der demonstration af de forskellige maskiner ude på arealet. Blandt nyhederne er gravemaskinerne EC230, EC400 og EC500, som alle gravede løs i den svenske granit. Fælles for alle tre modeller er forbedret komfort og brændstofeffektivitet.

Nye gravemaskiner fra Volvo CE

Se også:

Nye gravemaskiner fra Volvo CE

Det var også muligt at prøvekøre de to eldrevne hjullæssere L120 og L90, som rammer det danske marked i 2025.

rich-media-4
Hjullæsseren L90 kører på el, og det gør lastbilen ved siden af også. Foto: Tina Moesgaard.

L120 kan løfte seks tons og arbejde mellem fem og ni timer på en enkel opladning afhængig af opgave og omgivelser. Hjullæsseren kan lade fra 10 til 100 procent på en time og 40 minutter med en 180 kW DC hurtig-lader ellers Volvos PU500 mobile strømenhed. Alternativt tager det syv timer med en 40 kW DC transportabel lader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L90 er med sine 15 tons fem tons lettere end L120. Denne mindre hjullæsser klarer omkring fire til fem timers arbejde. Opladning fra nul til 100 procent tager omkring 70 minutter med en 150 kW DC hurtig-lader eller ved samme Volvo-strømenhed, som L120 bruger.

rich-media-6
Hjullæsseren L120. Foto: Tina Moesgaard.

I den elektriske afdeling er hjulgraveren EWR150E også en nyhed. Ligesom de to eldrevne hjullæssere, rammer den først det danske marked næste år. Hjulgraveren er producentens første på el og har en vægt på 15 tons.

rich-media-7
EWR150E er Volvo CE's første hjulgraver på el. Foto: Tina Moesgaard.

I halen af dumpere til showet var dumperen A40, som også stod ude på arealet. Hvornår den rammer markedet, har Volvo CE endnu ikke meldt ud. Men af specifikationerne stod der blandt andet, at dumperen har en nyttelastkapacitet på 39.000 kg, er udstyret med en Volvo D13J-motor og en ny kabine for at forbedre førerkomforten.

rich-media-8
Volvo CE gav et smugkig på dumperen A40. Foto: Tina Moesgaard.

Også R60 var en del af showet og kørte også rundt ude på arealet bagefter. Sammen med R70 er maskinen til blandt andet minedrift også en nyhed.

rich-media-9
R60 var også med i showet. Foto: Tina Moesgaard.

Producenten viste også nye enheder til opladning på byggepladsen frem og fortalte nærmere om dem på et pressemøde til Volvo Days 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtidens maskineri

Dermed var der både el- og dieseldrevne maskiner blandt nyhederne fra den svenske maskinproducent, og det fortsætter de med at have indtil videre, fortalte administrerende direktør i Volvo Construction Equipment, Melker Jernberg, på pressemødet. For som det er nu, kan de eldrevne entreprenørmaskiner ikke stå alene.

rich-media-11
Administrerende direktør Melker Jernberg. Foto: Tina Moesgaard.

At køre på el er en tilvænningssag, og der ligger en udfordring i at få flere til at prøve det af, lød det blandt andet.

Sidste år solgte Volvo CE 898 elmaskiner ud af i alt 60.000 maskiner.

Men der hersker ikke nogen tvivl om, at producenten satser endnu mere på eldrevne entreprenørmaskiner i fremtiden. Volvo CE arbejder nemlig ud fra en om målsætning om, at op mod 35 procent af deres produktsortiment er elektrisk i 2030.

rich-media-12
Maskinshowets afslutning. Foto: Tina Moesgaard.

Maskinteknik var inviteret til Eskilstuna af Volvo CE.