Lyt til artiklen:

Sådan skal fremtidens midtby i Viborg se ud

00:00
Hastighed: ???x
02:42

I de kommende år skal en række historiske byrum i Viborg opdateres, og den opgave skal Marianne Levinsen Landskab ApS sammen med nogle samarbejdspartnere løse.

Vinderne af arkitektkonkurrencen inkluderer også Christine Waage Rasmussen, Jesper Kongshaug, Lundgaard og Tranberg arkitekter og Wissenberg A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Bispestien. Tegning: Marianne Levinsen Landskab ApS.

- Vinderforslaget viser en god forståelse for Viborgs historie og for de steder, som skal omdannes. Derfor vil ændringerne også gøre Domkirkekvarteret endnu mere attraktivt for både beboere og turister, sagde kommunens borgmester, Ulrik Wilbek, da vinderen blev offentliggjort torsdag 27. juni.

Genanvender materialer

Et af de historiske byrum, der skal opdateres, er Domkirkekvarteret. Her blev konger hyldet, herremænd samlet, forbrydere dømt, og der blev taget store religiøse beslutninger, der har påvirket hele landet.

Domkirkekvarteret ligger midt i det, der engang var et dramatisk istidslandskab, og vinderforslaget binder smukt kvarterets mange selvstændige by- og haverum sammen, men understreger samtidig deres særlige karakterer, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

rich-media-3
De planlagte ændringer af Domkirkekvarteret. Tegning: Marianne Levinsen Landskab ApS.

Gammeltorv og Stænderpladsen vil stå frem som samlingsrum for byen og være omdrejningspunkterne i Viborgs nye kulturkvarter. Projektet har fokus på bæredygtighed og mange af de eksisterende materialer genanvendes, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markante ændringer

Arkitektteamet ser frem til, når arbejdet for alvor går i gang:

- Domkirkekvarteret er byens hjerte og kulturelle mødested. Området er tæt sammenvævet med den omkringliggende by og skal fremstå med sin egen karakter med bevarede gamle træer, genbrugte brosten, stemningsfuld belysning, ny møblering og plads til leg, udtaler arkitekt Marianne Levinsen i pressemeddelelsen.

- Kvarteret har potentiale til at blive genopdaget og attraktivt område for byens borgere og samtidig være en ny styrket national og international destination; et historisk, unikt og attraktivt byrum med oplevelser for alle, siger hun.

Vinderprojekt i Kongelunden er fundet

Se også:

Vinderprojekt i Kongelunden er fundet

Projektet vil bidrage til de markante ændringer i Domkirkekvarteret i Viborg, der udover opdateringen af byrum og pladser, også tæller et nye velkomstcenter til rejsende op hærvejen og åbningen af Viborgs nye bymuseum, Museum Wibergis.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 47 millioner kroner til projektet.