Lyt til artiklen:

Raymo på rundrejse

00:00
Hastighed: ???x
01:58

Minimalt tryk på græsset, arbejde på stejle skråninger og ekstrem støjsvag. Det er nogle af fordelene ved den tjekkisk udviklede skråningsklipper Raymo, som i princippet er en lille fjernstyret redskabsbærer, der kan påmonteres forskellige værktøjer til klipning.

Nomaco A/S har importen af Raymo i både Danmark og Norge, og er i denne uge på en lille Danmarksturne med demo af Raymo. Grøn Teknik var med tirsdag i Vejle, hvor en række interesserede aktører fra branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kan arbejde på op til 45 graders skråninger. Maskinen drejer rundt om sin egen akse og har et minimalt marktryk, så man ikke river græsset op som eksempelvis en bæltedrevet maskine kan gøre.

rich-media-3
Raymo med klippebordet R Craft 48. Foto: Torben Jastram.

Der blev i Vejle slået græs med det nye R Craft 48-klippebord, som kan klare store græsmængder og slår grene op til fingertykkelse. Efterfølgende blev der også slået med fingerklipper.

Nyeste tilbehør er en sideklipper med buskrydder, som kan påmonteres. Den muliggør for eksempel klipning helt ind til hegn eller rundt om en pæl.

rich-media-4
Sideklipper kan påmonteres. Foto. Torben Jastram.

- Vi har haft importen siden 2020, og den er efterhånden ved at blive kendt derude. Vi har solgt godt 100 af dem i Norge og 20-25 stykker herhjemme. Det er mest til boligforeninger og anlægsgartnere, men jeg tror potentialet er meget større, fortæller CEO Benny Svenningsen fra Nomaco til Grøn Teknik.

Han er sikker på, at også de fleste kommuner ville få stor glæde af en Raymo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er oplagt mange steder, blandt andet på grund af højt komfort niveau med lav støj, hvor man slipper for høreværn, siger han.

Maskinen drives af et lithium-batteri, som kan levere 3-4 timers drift. Og er det nødvendigt med mere end det, kan batteripakken forholds let udskiftes på få minutter.

rich-media-6
Disse heftige hjul kan monteres Raymo, hvis eksempelvis det er vådområder eller skråningerne er ekstra stejle. Foto: Torben Jastram.