Lyt til artiklen:

Teamwork, gode beslutninger og en vis portion erfaring er opskriften på Danmarks bedste bane gennem fire år

00:00
Hastighed: ???x
07:16

Når man vinder fire gange i streg, er det sjældent tilfældigt. Derfor kan groundsman-teamet hos Brøndby IF godt tillade sig at være rigtig stolte af deres arbejde.

Superligaklubbernes anførere har nemlig for fjerde sæson i streg vurderet Brøndby Stadion til at have ligaens bedste grønsvær. Den gennemsnitlige score i den netop afsluttede sæson endte på 4,64 point ud af fem mulige, og vindermarginen lød på hele 0,57 procentpoint ned til andenpladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brøndbys groundsmen gør det igen: Vinder Superligaens bedste bane for fjerde gang i streg

Se også:

Brøndbys groundsmen gør det igen: Vinder Superligaens bedste bane for fjerde gang i streg

Og hvis man spørger grounds manager i Brøndby IF Chris Hague, hvad der primært ligger til grund for den kontinuerlige succes, man har med græstæppet hos de blå-gule, er svaret soleklart.

- Det er vores teamwork, der er afgørende. Vi har efterhånden opbygget et virkelig godt team med nogle dygtige folk. Vi forsøger at skabe en "total-greenkeeping-kultur", hvor alle medarbejdere kan udføre alle opgaver. Så vi har brugt meget tid og mange kræfter på at udvikle medarbejdernes kompetencer. Resultatet ser du søndag eftermiddag, fortæller Chris Hague.

rich-media-3
Groundsman-teamet i Brøndby IF. Øverst fra venstre er det grounds manager Chris Hague, training facility groundskeeper Jacob Mathiesen. Nederst fra venstre er det groundskeeper Miguel Brandli, groundskeeper Katja Samuelsen, stadion groundskeeper Magnus Ø. Kaastrup og assistant groundskeeper Vitus Jepsen. Foto: Tim Søgaard.

I groundsman-teamet er der fire fuldtidsansatte og tre på deltid til at passe banen på Brøndby Stadion og de tre træningsbaner, som klubben råder over.

- Alle, der er med på holdet, er et værdifuldt medlem og bidrager positivt. Min rolle de seneste 10 år her i Brøndby IF har været at opbygge det her team og implementere det som et fast system, og det er min største og vigtigste bedrift gennem alle årene her i klubben. Jeg kunne ikke ene mand gå ned og skabe de resultater, som vi har skabt sammen de seneste mange år. Du skal have dygtige folk omkring dig - ligesom på ethvert hold. Med tiden er alles kompetencer blevet løftet, og mine input i dagligdagen bliver faktisk færre og færre, fortæller Chris Hague.

Uanset hvor du er, og hvor mange penge du lægger i din bane, så kan du ikke skabe resultater uden dygtige folk til at udføre arbejdet.

Chris Hague, grounds manager i Brøndby IF.

Penge har naturligvis også noget at sige, hvis du vil skabe gode resultater som groundsman, siger Chris Hague, men det nytter ikke meget i sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uanset hvor du er, og hvor mange penge du lægger i din bane, så kan du ikke skabe resultater uden dygtige folk til at udføre arbejdet. Jeg kan love dig baseret på 30 års brancheerfaring, at du ikke vil kunne få det til at fungere, siger han.

En mand med erfaring

Chris Hague kommer fra Preston i England og begyndte sin karriere som groundsman i 90'erne. I 2013 startede han op med sin egen virksomhed, hvor han udfører opgaver som konsulent. Han har blandt andet arbejdet på Wembley Stadium og ved verdensmesterskaberne.

rich-media-6
Grounds manager i Brøndby IF, Chris Hague. Foto: Tim Søgaard.

Det var i 2014, han blev ringet op af en repræsentant fra Brøndby IF, der spurgte, om han kunne hjælpe med banen.

- Der var et problem med banen. Jeg kendte klubben - en stor klub og jeg sagde ja til at hjælpe. Banerne her har optaget det meste af min tid lige siden. Det har været skønt her hos Brøndby, siger Chris Hague.

Den rigtige beslutning

En af de beslutninger, som Chris Hague allerede tidligt var med til at tage, og som har haft stor betydning for kvaliteten af banen på Brøndby Stadion, var omlægningen af det traditionelle græstæppe til en hybridløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi analyserede banen i sin tid og kunne konstatere, at den havde det svært. Jeg mødtes med trænerstaben og forklarede dem, at hvis de kunne vente bare lidt, så kunne jeg skaffe dem en bedre bane til færre penge, end hvis vi havde reageret med det samme på daværende tidspunkt. Det blev vi enige om, og det var den helt rigtige beslutning for klubben. Vi har ikke kigget os tilbage siden da, fortæller Chris Hague.

Løsningen blev en såkaldt "tæppe-hybridbane", der består af omtrent otte til ti procent kunstgræs.

- Det har spillet en stor rolle i forhold til vores succes. Hybridbanen er mere stabil end en traditionel græsbane, fordi den ikke i lige så høj grad bliver påvirket af klimaet. Et andet stort plus er, at banen tager mindre skade af at blive brugt. Det betyder, at der er mindre reparationsarbejde, og det frigiver tid til andre opgaver, siger Chris Hague.

rich-media-8
Brøndby Stadion til årets sidste superligakamp mod AGF. Foto: Brøndby IF.

For der er altid noget at gøre på banen. Derfor vil den erfarne groundsman ikke sige, at en hybridbane gør arbejdet lettere - snarere mere behageligt.

- Når kvaliteten af banen stiger, så gør forventningerne det også. Derfor kan man måske sige, at vi i virkeligheden udfører flere opgaver end før, fordi vi hele tiden forsøger at nå det der virkelig høje niveau, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hybridbanerne bliver da også flere og flere. Det gælder også i Danmark, hvor blandt andre MCH Arena, Energi Viborg Arena, Aalborg Portland Park, Ceres Park, Odense Stadion og flere andre har valgt at følge Brøndbys eksempel og enten allerede har etableret en hybridbane eller er i gang med det. Det er en udvikling, der glæder Chris Hague.

- Hybridbanen har været en stor gevinst for Brøndby IF, men den har også haft en rigtig positiv smitte-effekt. Siden vi introducerede den for snart ti år siden, er der en række andre klubber, der er gået samme vej, og på den måde kan vi se den overordnede kvalitet på banerne i Superligaen stige. Brøndby har spillet en stor rolle i forhold til den udvikling, og det er noget at være stolt af. Det er rigtig fedt at blive anerkendt for sit arbejde med priser og så videre, men for mig er det endnu mere tilfredsstillende at se den positive effekt som hybridbanen i Brøndby har haft på dansk fodbold generelt, siger Chris Hague.

Kræver stærk mentalitet

Til tider kan det være et hårdt arbejde at være groundsman. Når banen ikke spiller, er folk sjældent blege for at kritisere dit arbejde offentligt, men når den gør, hører du sjældent et kvæk. Dertil kommer de mange skæve arbejdstimer.

- Det kan være et utaknemmeligt job. Banen holder hverken weekend eller ferie. Jeg tror ikke, der er en eneste dag i løbet af året, hvor ikke mindst én af os, har været herinde og arbejde på banen, fortæller Chris Hague.

rich-media-10
Stærk mentalitet er ifølge Chris Hague et af de vigtigste karakteristika, man skal besidde som groundsman. Foto: Tim Søgaard.

Derfor kræver det en stærk mentalitet at være groundsman i en klub som Brøndby IF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en livsstil. Det påvirker dit privatliv - din fritid og dit familieliv, så du skal have det rigtige mindset - eller måske faktisk det forkerte, siger Chris Hague og griner lidt.

- Måske skal du faktisk være lidt skør for at blive en dygtig groundman. Men når du går rundt i dine shorts en sommerdag og klipper græsset, så er det jo det bedste job i verden.

Og selvom solskinsdagene med græsklipperen er fede, så er det ikke det eneste, der motiverer teamet til at præstere godt på kontinuerlig basis.

- Det er presset, siger Magnus Ø. Kaastrup, der er stadion groundskeeper og dermed har det overordnede ansvar for banen inde på stadion.

- Presset vil blive ved med at stige. Du kan altid gøre det bedre, og nu er forventningen bare, at Brøndby IF har en flot bane. Det er en stor motivation for mig.

rich-media-13
Brøndby IFs groundsmanteam, da de fik overrakt prisen for Danmarks bedste bane i den forgangne sæson. Stadion groundskeeper Magnus Ø. Kaastrup holder platten. Foto: Spillerforeningen.