Lyt til artiklen:

Lemvig satser på grøn bekæmpelse

00:00
Hastighed: ???x
06:49

På befæstede arealer er glyfosat et no-go, og det kan i sig selv være et benspænd for en kommunal parkafdeling. I Lemvig Kommune har man desuden besluttet at stoppe med at bruge pesticidet på alle arealer, bortset fra når kampen er mod invasive arter, herunder kæmpebjørneklo.

Derfor har man været på udkig efter fremtidens løsning til ukrudtsbekæmpelse i kommunen, og her er valget faldet på WeedFighter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi nu skulle finde en anden løsning, så var vi på udkig efter noget der CO2- og klimamæssigt velfungerede og havde lav emission. Og så skulle det være en maskine, der kunne klare opgaven med én mand. Parametrene var CO2-udledning, effektivitet og økonomi. Vi havde forskellige løsninger på prøve, og her vandt WeedFighter på alle parametre, fortæller Johan Stubkjær, der er grøn formand i parkafdelingen, til Grøn Teknik.

rich-media-2
WeedFighteren kan sideforskydes til begge sider. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Han tilføjer, at fravalget af pesticider også fik park- og vejafdelingen til at tænke ud af boksen.

- Vi blev enige om, at vi ligeså godt kunne gøre det, vi troede på, fra start af. Varmt vand er i sidste ende varmt vand, og varm luft er varm luft. Løsningerne på markedet har ikke rykket sig særligt meget på 20 år, så der er WeedFighter en af de får, der har lavet noget markant anderledes, siger han.

Mikrobølger overtager kampen mod ukrudt fra gasbrændere

Se også:

Mikrobølger overtager kampen mod ukrudt fra gasbrændere

WeedFighters system fungerer i grove træk som en tretrinsraket. Det starter med damp, der denaturerer proteinerne i plantecellerne, herefter en biologisk nedbrydelig accelerator, der sætter skub i udtørringen af plantecellerne og til slut microbølger, der sikrer, at ukrudtsplanten dør.

Maskinen er ny til 2024-sæsonen, og i forbindelse med indkøbet har man også ansat den garvede maskinfører Dan Mortensen. For hvor opgaven med ukrudtsbekæmpelse tidligere tog cirka tre uger, er det nu en fuldtidsstilling i vækstsæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Opbygningen kan køre 40 kilometer i timen, og når fint rundt i kommunen på egen hånd. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Ny tilgang

At gå fra en opgave, der tager tre uger, og til én, der tager et halvt år fuld tid kan virke voldsomt, men når alternativet ikke har været pesticider, men i stedet andre produkter på markedet som hedvand, damp eller gasbrænding, så er perspektivet et andet.

- Der er mange, som har mange års erfaring med alternative metoder, og når vi kommer rundt, så tegner der sig et billede af at skolemesterstandarden er 12 overkørsler med gas, 10 med damp eller otte med hedvand, hvis man vil have et acceptabelt resultat. Men der kan vi klare det med fire overkørsler, siger Jens Bruun Skifter, der er direktør i WeedFighter.

Maskine til ukrudtsbekæmpelse begynder på kommunale arealer

Se også:

Maskine til ukrudtsbekæmpelse begynder på kommunale arealer

Men foruden tiden og brændstoffet, som de forskellige antal overkørsler kræver, er der flere andre faktorer, som har ligget til grund for Lemvig Kommunes valg af WeedFighter.

- Hvis vi tager udgangspunkt i 180.000 kvadratmeter, så skal du bruge 200 dage om året for at behandle det med damp. Med WeedFighter kan vi klare det på 75 dage. Ud fra sammenlignelige parameter vil det give en driftsbesparelse på godt 300.000 kroner om året i forhold til et dampanlæg, siger Jens Bruun Skifter.

rich-media-7
Fra Venstre: Jens Bruun Skifter, Dan Mortensen og Johan Stubkjær. Foto: Theis Meilby Eriksen.

I Lemvig Kommune regner man med de fire overkørsler om året, ligesom man ikke er uenig i de tal, som WeedFighter fremlægger. Men da det er første sæson, er man forsigtig med at konkludere noget endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en måneds kørsel, og indtil nu er mavefornemmelsen, at det går ret godt, siger Johan Stubkjær, som blandt andet har kunnet se til Horsens og Herning Kommune, hvor man også kører med WeedFighter, dog i en anden samlet opbygning end den, som man har valgt i Lemvig Kommune.

Lav CO2-udledning

Et andet af de vigtige parametre for Lemvig Kommune har været CO2-aftrykket, og her giver WeedFighter smæk for skillingen.

- Du finder nok ikke en metode der bruger mere energi pr. driftstime, end vores. Men vi kommer over mange kvadratmeter og skal gøre det færre gange på et år, fortæller Jens Bruun Skifter.

Konkret kører maskinfører Dan Mortensen med mellem to og fem kilometer i timen, når maskinen arbejder. Det står i kontrast til de helt ned til 0,5 kilometer i timen, som andre metoder kræver. Hertil kommer mængderne af vand, som skal bruges pr. kvadratmeter.

rich-media-9
Tankene indeholder hver især nok til en hel arbejdsdag uden at skulle tankes. Skabet til højre er elektronik til mikrobølgerne. Foto: Theis Meilby Eriksen.

- Vi bruger 20 milliliter vand pr. kvadratmeter varmet op til 160-170 grader, hvor hedvand måske bruger 4000 milliliter pr. kvadratmeter. Vi er ikke nødvendigvis mere klimavenlige, når vi varmer vand op med diesel, man faktoren på hvor meget vand vi bruger på effekten er god, konstaterer direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tager man faktorer som fremkørselshastighed, vandforbrug og effektivitet ind i ligningen, så vil WeedFighter give et facit på 15 gram CO2 udledt pr. kvadratmeter. Til sammenligning tegner hedvand sig for 340 gram pr. kvadratmenter, mens gasbrænderen tegner sig for 170 gram.

God effekt

Som det ser ud nu, tegner WeedFighteren lovende i den vestjyske kommune, hvor maskinfører Dan Mortensen er glad for sit køretøj, som han hurtigt er blevet dus med.

- Der vil altid være småting i forbindelse med en opstart, men jeg synes selv jeg er kommet godt efter det, siger maskinføreren, hvis øgenavn er blevet Dan Damp, selvom maskinen gør mere end det.

rich-media-11
Påfyldning af vand og acceleratorvæske, som her, sker nemt via tankdæksler i toppen. Foto: Theis Meilby Eriksen.

For faktisk har Lemvig Kommune brugt tid på at finde en maskinfører, som kan mestre WeedFighteren, fortæller Johan Stubkjær.

- Vi har gjort meget ud af at finde en rigtig dygtig maskinfører, og det fik vi i Dan, for vi synes det er måske en af de sværeste maskinføreropgaver vi har. Det kræver meget af den, der sidder på maskinen. Han skal hele tiden vurdere hastighed og mængden af acceleratorvæske i forhold til ukrudtstryk, typen af ukrudt og belægningens tilstand, siger Johan Stubkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Weed Fighter debuterer med ny Pro-model

Se også:

Weed Fighter debuterer med ny Pro-model

Maskinen kan køre 40 kilometer i timen, og derfor er det en selvkørende enhed, som om morgenen forlader depotet, og vender tilbage når arbejdsdagen er ovre. Kapaciteten på vandtanken og acceleratorvæsken gør nemlig, at Dan Mortensen ikke er nødt til at returnere for at fylde op undervejs.

- Jeg tømmer bare vandet af den til fyraften, så den ikke risikerer at kalke til, forklarer maskinføreren, som også er glad for at Egholm-redskabsbæreren har gjort det muligt for WeedFighter at integrere softwaren i redskabsbæreren, og dermed gøre den lidt kringlede maskinføreropgave lidt nemmere.

Spørger man maskinføreren, om maskinen så gør et ordentligt arbejde med ham bag rettet, er svaret klart:

- Det kan vi se. Det er hurtigt synligt, og efter to-tre dage er resultatet meget synligt. Det kan jeg se, når jeg kommer rundt.

rich-media-14
På Egholm-redskabsbæreren har det været muligt at lægge WeedFighter ind i softwaren, så betjeningen bliver nemmere. Foto: Theis Meilby Eriksen.