Lyt til artiklen:

Maskinfører finder mammut stødtand i grusgrav

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Ikke en helt almindelig dag på jobbet, da ung maskinfører fra NCC gjorde et vildt fund.

Normalt er det sten og sand, entreprenørvirksomheden NCC henter ud fra Siem Grusgrav ved Terndrup mellem Støvring og Hadsund. Men torsdag d. 16. maj gjorde maskinfører Kristian Lang Hedegaard et ganske usædvanligt fund, idet han stødte på en formodet mammut-stødtand midt under det daglige arbejde.

- Når man finder et tandsæt fra en mammut får man lidt mere opmærksomhed end normalt. Det er fantastisk, hvad der kan komme ud af en almindelig arbejdsdag. Man forventer jo ikke, at forhistorien lige pludselig dukker op af gruset helt bogstaveligt. Først troede vi, at det var en gren, men det viste sig at være historisk, fortæller manden bag fundet, Kristian Lang Hedegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under gravning er stødtanden blevet skovlet ud, og herefter er den røget igennem et sorteranlæg på pladsen. Noget tyder på, at der er et friskt afbræk i tanden, så den har muligvis været endnu større. Det er dog begrænset, hvor meget man kan sige om den på nuværende tidspunkt. Stensikkert er dog, at det er et helt unikt fund.

NCC kontaktede med det samme Naturhistorisk Museum i Aarhus, og i dag er det usædvanlige fund fra fortiden således blevet overdraget til museet, som er begejstret for at have modtaget den.

- Det er et unikt fund. Der er ikke gjort mange af den slags fund i Danmark. Nu vil vi sørge for, at den ikke revner yderligere ved at konservere den forsvarligt. Herefter registrerer vi den, og på et tidspunkt kommer den på display på museet sammen med vores andre mammut-fossiler, beretter Simon Kongshøj Callesen, der er samlingsmedarbejder og biolog med speciale i palæontologi ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Måske fra istiden

Siem Grusgrav er en smeltevandsgrusgrav fra Weichsel-istiden, hvor der bl.a. levede uldhårede mammutter. Skovelefanter er derimod fra Eem-mellemistiden (før Weichsel), og dette leder til antagelsen om, at stødtanden muligvis er fra deres yngre og mere uldne fætter.

Tager man derfor underlaget i grusgraven i betragtning, er stødtanden formentlig fra en uldhåret mammut. Hverken arten eller tidsperioden kan dog fastslås med sikkerhed endnu, da dette kræver nærmere prøver. Er den fra en uldhåret mammut, kan den være alt mellem 9.600 og 115.000 år gammel. Mammutter uddøde i Skandinavien for ca. 10.000 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om den er fra Danmark, vides heller ikke. Sub-fossilet kan være fra hvor som helst i Skandinavien. Under Weichsel-perioden kan tanden enten være blevet transporteret langvejsfra af en gletsjer - eller skyllet fra en gletsjer og havnet i Terndrup i Nordjylland.

Ikke første gang NCC leverer på mammut-fronten

Naturhistorisk Museum har i forvejen en mammut-kindtand på display i en montre nær indgangspartiet på museet i Universitetsparken i Aarhus. Netop denne er også fundet af NCC og indleveret til museet tilbage i 2020.

Naturhistorisk Museum i Aarhus opfordrer andre firmaer i grusgrave til ligeledes at tage kontakt, hvis de gør specielle fund fra fortiden. I grusgrave er det oftest fossiler, man støder på. Mammutten er uddød, så der er ikke tale om nogen truet dyreart, som går ind og bremser eller hindrer det kommercielle arbejde. Tværtimod kan der af og til være tale om danekræ.