Lyt til artiklen:

MI efter omsætningsfald: Markedet normaliserer sig

00:00
Hastighed: ???x
04:05

Efter et overnormalt salg i 2022 faldt MI's omsætning og indtjening markant i 2023. På bagkant af det bølgeskvulp venter importøren nu, at markedet stabiliserer sig et sted midt i mellem.

En misset sæson for mange have/park-maskiner sætter sig i nøgletallene hos maskinimportøren MI.

Omsætningen i selskabet, der blandt andet også distribuerer Kuhn, Rauch og vogne i eget navn, faldt fra 268 millioner kroner forrige år til 240 millioner kroner sidste år. Det var 15 millioner kroner mindre end det budgetterede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser det netop offentliggjorte 2023-regnskab, der følger kalenderåret.

Driftsresultatet var også markant mindre; 13,9 millioner kroner mod 20,5 i fjor.

MI overtager Flarup Maskiners produkter fra Dammann, Hawe og PTG

Se også:

MI overtager Flarup Maskiners produkter fra Dammann, Hawe og PTG

- Men det er stadig et tilfredsstillende resultat, siger Kristian Jakobsen, administrerende direktør for MI, til Maskinbladet.

- Det er et rigtig fint resultat, når man ser hvordan markedet har udviklet sig. Med 116-afskrivning blev mange handler fremrykket fra første kvartal 2023 til fjerde kvartal 2022. Og mange forhandlere har tabt momentum i løbet af 2023 på grund af de høje renter og uklarhed om CO2-afgiften, siger Kristian Jakobsen, der også peger på de store leveringsproblemer hos mange amerikanske producenter af have/parkmaskiner, som en negativ faktor i 2023, da leverancerne først kom som sæsonen var slut.

- Men det var jo også noget, der gjorde sig gældende for hele markedet. Så vi kan godt mærke, at der er fart på salget nu, fortæller Kristian Jakobsen, der anslår, at have/park-porteføljen fylder mellem 20-33 procent af den samlede MI-forretning, afhængigt af, hvordan salget af landbrugsmaskiner arter sig fra år til år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen piveri

Hos MI har man i sine forventninger til indeværende regnskabsår budgetteret med en omsætning på niveau med 2023 og et driftsresultat på 10 millioner kroner.

Tendensen er fortsat, at mange landmænd er tilbageholdende med investeringerne dels på grund af høje renter, men også på grund af usikkerhed omkring, hvad den kommende CO2-afgift på landbruget kommer til at koste i kroner og øre.

Endvidere er også stadig stakket op på lagrene hos MI's forhandlere, og med maskiner, der nu skal betales renter på, så fylder de heller ikke mere end højest nødvendigt i udstillingsvinduerne.

- Vores forhandlere er lidt mere forsigtige nu end i den lange periode, hvor renten var nul og priserne steg. Der er nogle forhandlere, der har haft en sløv vinter, men jeg synes, at de har klaret sig godt igennem og nu er de i gang igen med foråret, der endelig er ankommet. Vores forhandlere er store og stærke, så det er ikke nogen, der går og piver over modgang, siger Kristian Jakobsen.

Vi er næsten halvvejs i 2024. Holder jeres forventninger til året?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det gør det indtil videre. Det, vi ser nu, er en normalisering af branchen. Vi har været i oversiden af ramskiven i en periode og nu bliver salget lidt mere normalt. Jeg har været med i branchen i så mange år, at det har vi set mange gange, siger Kristian Jakobsen, der dog afholder sig for at give nogen garantier for udviklingen bare fire eller seks måneder frem.

- Med den hastighed verden udvikler sig på lige nu, så skal man være meget forsigtig med at spå om fremtiden, siger Kristian Jakobsen, der dog gerne vil sætte ord på sine forhåbninger til den nærmeste fremtid. Det handler om en rentenedsættelse og en afklaring på CO2-afgiften.

- Alene som signalværdi og for at man kan se, at det går den rigtige vej, så ville det være godt med bare en eller to små rentenedsættelser i løbet af i år. Og så skal der sættes tal på den CO2-afgift, så landmændene ved, hvad de har at gøre med, siger Kristian Jakobsen.

MI skifter navn til MI

Se også:

MI skifter navn til MI