Lyt til artiklen:

Aarhus Kommune åbner ny stenbank

00:00
Hastighed: ???x
03:03

En ny stenbank skal gøre det let for aarhusianerne og virksomheder at gøre en forskel for havmiljøet i Aarhusbugten.

Når aarhusianerne sætter kursen mod en af de seks genbrugsstationer i Aarhus Kommune i løbet af foråret, kan de med fordel tage andet med på traileren end haveaffald. Nu er det nemlig muligt at aflevere sten, som kan blive til stenrev i Aarhusbugten.

Lige siden den første snak om en stenbank har det været vigtigt for rådmand Nicolaj Bang at lave løsninger, der er nemme at gå til som for eksempel muligheden for at aflevere sten på genbrugsstationerne og afhentning af større mængder sten på matriklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu håber rådmanden for Teknik og Miljø bare, at mange aarhusianere og virksomheder vil være med til at gøre en forskel og give noget tilbage til bugten.

- At være tæt på havet er et af de helt store aktiver i Aarhus. I hundredvis af år har vi set bugten som en ressource, men nu er det tid til, at vi også giver noget tilbage. Gør vi det, kan vi sikre nye rekreative tilbud til aarhusianerne og byens gæster - især til dem som snorkler, dykker eller lystfisker, siger han.

Næste skridt er en formaliseret aftale med kommunens egen entreprenørafdeling, som også skal sætte sten i banken. Derudover er der planer om at skrive ind i alt kommunens udbudsmateriale i forbindelse med byggerier og anlæg af nye veje, at sten, som dukker op af jorden, skal doneres til stenbanken.

Sten er gode både i vand og på land

Stenrevene spiller en vigtig rolle i forhold til biodiversiteten i havet, fordi de fungerer som levested for mange arter, der ikke trives på bar sandbund.

Stenene giver blandt andet mulighed for, at tang kan sætte rødder. De giver skjulested for smådyr, krebsdyr og fiskeyngel, så de udgør vigtige levesteder for mange marine organismer, som søger beskyttelse og finder føde blandet tangplanterne og i de hulrum, som stenrevene danner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Helle Kelly, som er miljøingeniør og kommunens projektleder på stenbanken, er de bedste sten dem, der er større end en fodbold.

Hededanmark med i stort forsøgsprojekt med ålegræs ved Lynetteholm

Se også:

Hededanmark med i stort forsøgsprojekt med ålegræs ved Lynetteholm

- Mindre sten bliver flyttet rundt af bølgerne og kan ende inde på stranden. De store sten bliver, hvor vi lægger dem, forklarer hun.

Målet er at skabe et varieret landskab på havbunden, og derfor bliver stenene både lagt i bunker men også enkeltvis.

De mindre sten, som kommer ind i stenbanken, får lov at blive på land, hvor de bliver lagt i dynger på kommunens arealer som fremtidige hjem for eksempelvis firben, padder og andre mindre dyr.

Teknik og Miljø vil ansøge Kystdirektoratet om placering af flere stenrev i Aarhusbugten. Forventning er, at det første rev med sten fra den nye stenbank kan placeres ud for Den Permanente - gerne sidst på året. Ud over at give nye levesteder til havets planter og dyr kan et stenrev også blive en attraktion for dem, der snorkler og dykker udenfor badeanstalten. Ligesom det kan fungere som bølgebryder i voldsomt vejr og beskytte særligt vinterbaderne.