Lyt til artiklen:

Maskinproducent har rundet 90 år

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Robotplæneklipning - specielt den kabelfrie af slagsen - kommer til at fylde en betydelig del af virksomhedens fremtidige historie.

Stiga, som i dag er kendt for havemaskiner og haveredskaber, så dagens lys tilbage i 1934.

Det er 90 år siden dette forår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For næsten et århundrede siden gik virksomheden dog under et andet navn, ligesom produkterne var nogle helt andre end i dag.

Service til campister

Det begyndte under virksomhedsnavnet Fabriksprodukter, stiftet af en 23-årig Stig Hjelmquist i Tranås i Sverige.

De første produkter var service fremstillet af bakelit - især til den voksende camping-branche. Bakelit var en slags form for tidlig plastik, og blandt andet kunne man erhverve sig en kaffekop og en underkop for 90 svenske øre.

rich-media-2
Virksomhedens første produkter var af bakelit. Foto: Stiga.

Fire år senere begyndte virksomheden under navnet Stigma at sælge bordtennis-produkter, og de gik hen og gjorde dem verdensberømte. Først blev produkterne importeret fra England, men efter cirka seks år producerede virksomheden egne borde og bat.

50 år med Stiga Park

Stigma blev til Stiga i 1949, og i begyndelsen af 1950'erne solgte virksomheden den første græsklipper. Med denne blev Stiga den første til at sælge motoriserede græsklippere i Sverige, hvilket blev udgangspunktet for virksomhedens mest succesrige produktlinje: havemaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første parkmaskiner fra Stiga blev lanceret i 1974, og det er 50 år siden i år.

rich-media-4
Stigma blev til Stiga i 1949. Foto: Stiga.

Med Park 2000, som var Stigas første egenudviklede frontmonterede rider, blev virksomheden den første i Sverige til at lancere sådan en. Ridere med Stigas unikke knækstyring er sidenhen blevet et af de største forretningsområder for virksomheden.

Batteridrevne løsninger

I 1984 blev bordtennis-divisionen solgt fra til det nye firma Swedish Tabel Tennis, og dermed blev havemaskinerne virksomhedens eneste fokus.

Samme år blev Stigas klippesystem, Multiclip, patenteret. Systemet sørger for, at græsafklippet bliver klippet til småstykker og fordeles på plænen som naturlig gødning.

rich-media-5
Det var bordtennis-produkter, der satte virksomheden på verdenskortet. Foto: Stiga.

I nyere tid har den svenske maskinproducent fokuseret på at udvikle batteriløsninger. Blandt andet lancerede virksomheden Gyro 700e i 2022, som er den første drive-by-wire joystickklipper nogensinde med Stiga Direct Drive-teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stiga har også et bredt sortiment af batteridrevne havetraktorer.

Sæsonens nye modeller

Sidste år sendte Stiga tre forskellige kabelfrie robotplæneklippere på markedet, og i år er endnu flere føjet til. Der er tale om i alt otte modeller, der dækker græsplæner fra 500 kvadratmeter helt op til 10.000 kvadratmeter.

Forhandler begynder at pille mindre benzinprodukter ud af butikken

Se også:

Forhandler begynder at pille mindre benzinprodukter ud af butikken

Robotplæneklipperne er satellit- og præcisionstyret med GPS, RTK, 4G og producentens eget patenterede AGS-system, der kortlægger plænen og planlægger klipningen, når der er god satellitdækning.

Robotplæneklipning - specielt den kabelfrie af slagsen - har Stiga stort fokus på. Det er et område, der kommer til at fylde en betydelig del af virksomhedens fremtidige historie.

30 år senere: - Ham på minilæsseren var heldig

Se også:

30 år senere: - Ham på minilæsseren var heldig

Stiga fyldte 90 år onsdag 6. marts 2024.