Lyt til artiklen:

Åbent Hus med 19 tons tung elektrisk nyhed

00:00
Hastighed: ???x
03:42

Når J-Maskiner den 15. og 16. december slår dørene op til det traditionelle årlige Åbent Hus-arrangement og demodage på matriklen i Rødekro, er det denne gang med en stor elektrisk nyhed.

rich-media-1
Den 19 tons tunge XC968ev er verdens første serieproducerede store gummiged. Pressefoto.

Den store kinesiske maskinproducent XCMG, som J-Maskiner har import på, har lavet verdens første store serieproducerede læssemaskine i form af den 19 tons tunge XC968ev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvaliteten er virkelig blevet god gennem årene, så i dag tror jeg ikke, man for alvor kan mærke forskel mellem XCMG og de i Danmark mere kendte mærker

Indehaver Jos van Ewijk, J-Maskiner

- Vi får det første eksemplar hjem i begyndelsen af december, så den bliver klar til Åbent Hus, hvor alle interesserede kan prøve den. Jeg har selv testet den, og jeg er ret sikker på, at andre vil blive forbavsede. De to el-motorer giver tilsammen maskinen ca. 300 HK på hjulene, og det får man ikke på en traditionel maskine i den størrelse, fortæller indehaver Jos van Ewijk, J-Maskiner.

Lad op på en time

Den elektriske gummiged har en batterikapacitet på 282 kW, og det giver ifølge producenten en hel arbejdsdag med effektiv brug. Når det kommer til opladning, imponerer den nye maskine også, for den kan lades op på under en time, hvis man har adgang til fornuftig byggestrøm.

- Kunden kan også vælge at købe en stor powerbank. Den fylder ca. en palle og kan let transporteres ud med en trailer. Det betyder, at man kan forlænge arbejdsdagen, siger han og tilføjer, at der allerede kører nogle stykker af den nye elektriske gummiged i Holland, mens der i Kina er ca. 1.000 eksemplarer i gang i de kinesiske miner.

Der er flere større elektriske maskiner på vej fra XCMG, blandt andet både en 21 tons og en 24 tons gravemaskine, som Jos van Ewijk regner med kommer i 2024 og 2025.

Høj kvalitet og komfort

J-Maskiner købte den første XCMG-maskine til Danmark i 2018. Det var en 6-tons gravemaskine, som hurtigt blev solgt, og så begyndte Jos van Ewijk at få flere maskiner hjem. Siden 2020 har importøren haft et pænt sortiment af maskiner i den gængse størrelse i Danmark, og Jos regner med, at det vil vokse yderligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er det største mærke i Kina - og blandt de allerstørste i verden. Kvaliteten er virkelig blevet god gennem årene, så i dag tror jeg ikke, man for alvor kan mærke forskel mellem XCMG og de i Danmark mere kendte mærker. Eneste problem er nok, at der stadig er mange, der er skeptiske over, at maskinerne er fra Kina. Det skal kunderne lige vænne sig til, men det kommer stille og roligt, siger han til Maskinteknik.

Jubilæum og ny medejer

På demodagene i december har J-Maskiner naturligvis også andre maskiner i fokus - ikke mindst en 24 tons XCMG-gravemaskine monteret med det nyeste system fra Rototilt. Der er desuden en række mindre gravemaskiner, minilæssere fra Eurotrac og meget andet - også til landbrugssegmentet, som fylder ca. 30 procent af forretningen hos J-Maskiner.

rich-media-5
På demodagene i december kan interesserede denne 24 tons XCMG-gravemaskine monteret med det nyeste system fra Rototilt. Foto: Torben Jastram.

På årets Åbent Hus er det samtidig grund til at fejre, at virksomheden fylder 15 år.

I dag er 6 personer ansat, 2 sælgere og 4 på værkstedet.

- Og så får jeg her per 1. januar officielt min dygtige sælger Kim Jensen ind som medejer af forretningen. Kim har været her i tre år, han kender det hele og vi supplerer hinanden godt, så det er jeg meget tilfreds med, siger Jos van Ewijk.

rich-media-7
Fra nytår får Jos van Ewijk sin sælger Kim Jensen (til højre) ind som medejer af J-Maskiner. Foto: Torben Jastram.