Lyt til artiklen:

El-læsser: Skepsis og fremtidsperspektiver

00:00
Hastighed: ???x
01:30

Hos Stoll har de flere koncepter i gang, heriblandt en fuldt elektrisk læsser med el-stempler, som muligvis udgør fremtiden for el-traktorerne. Men der mærkes en vis skepsis hos Stoll.

El-traktorer er ved at blive udbredte, og det reflekteres også hos Stoll, der med dette el-koncept kan styre og læsse kun ved hjælp af elektricitet.

Men det skaber også skepsis omkring brugen af el.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Strømmen til at styre denne frontlæsser skal jo komme fra traktoren, og med de batteripakker, de kan få på traktorerne i dag, kan de måske bare se, at strømmen ikke er stor nok til at bruge dem effektivt og i tilstrækkelig lang tid. Det skaber i hvert fald skepsis omkring, hvilken retning de skal bevæge sig i, men dette er vejen, alle går, der skal bare findes en strømkilde god nok, der kan styre den længe nok, siger Peter Kroning, der er sælger i Norden hos Stoll.

Stoll tror dog på, at løsningen kan findes. Denne frontlæsser er designet til den lille sektor, og for at skalere op kræves der seriøst store el-stempler for at kunne håndtere vægten, men det kræver også mere strøm.

- De kigger ind i en fremtid med alternativer til de brændstoffer, de bruger i dag. Men der er også arbejde, der skal udføres med disse maskiner (traktorer med mere, red.) udover blot at køre rundt. Det er hårdt arbejde, de bliver udsat for, og der skal overføres, hentyder Peter Korning til.

rich-media-2
Det er kraftige el-stempler, der bliver brugt i nogle større skalaer selvom denne blot er til en mindre traktor. Foto: Esben Henneberg.