Lyt til artiklen:

Ambitiøst projekt skal beskytte Aarhus mod store oversvømmelser

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Teknik og Miljø foreslår, at man udnytter nogle lavtliggende arealer nordvest for Aarhus til midlertidig parkering af regnvand i særlige tilfælde.

I 2020 var Aarhus Midtby meget tæt på at blive oversvømmet. Heldigvis vendte vinden i sidste øjeblik, så vi undgik stormflod og Aarhus Midtby slap med skrækken.

For nylig var det igen tæt på at gå galt. Var det ekstreme regnvejr fortsat, mens alle vanddepoter var fulde og jorden mættet af vand, kunne mange aarhusianere have fået alvorlige oversvømmelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang er det vigtigt, at beboere og erhvervsdrivende i midtbyen og omkring Brabrand Sø ikke behøver frygte alvorlige oversvømmelser i fremtiden. Derfor har han sat gang i et arbejde med at finde løsninger, til at parkere store vandmængder udenfor byen, så vi undgår, at Aarhus Midtby oversvømmer i fremtiden, når det regner hver dag i lang tid.

Der er fundet nogle egnede arealer nordvest for Aarhus kaldet Maden.

- Mange aarhusianere har netop mærket, at det kan have store konsekvenser for deres hverdag og hjem, når regnen fortsætter med at vælte ned. Maden kan gøre, at Aarhus bliver mindre udsat, når det regner i lange perioder, så vi de næste mange år forhåbentlig ikke behøver bekymre os om meget værre scenarier end det, vi oplevede i sidste uge og i 2020, siger Nicolaj Bang.

Hvis der kommer en stormflod samtidig med, at det har regnet gennem længere tid, vil det også være en stor hjælp, at der kan parkeres vand i Maden.

Vandstand skal holdes nede

Maden ligger mellem Tilst og Harlev og består primært af landbrugsjord, men også dele af en golfbane. Undersøgelser viser, at det er teknisk muligt at parkere 1,1 millioner kubikmeter vand i området. Lige nu er en forundersøgelse blandt lodsejerne i gang. Den skal afklare, om de vil indgå aftale om at lade dele af deres marker oversvømme for at undgå alvorlige oversvømmelser omkring Brabrand Sø og dele af Aarhus Midtby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måden, vandparkeringen skal foregå på, er ved at bygge et dige, hvor ådalen er smal, så det i særlige situationer bliver muligt at parkere vand fra Lyngbygård Å ved Maden, inden det løber videre ned i først Årslev Engsø og derefter videre til Brabrand Sø og ned gennem midtbyen ud mod slusen ved Dokk1.

Samarbejde med lodsejere

Teknik og Miljø har længe haft opmærksomheden rettet mod Maden ifm. udtagning af lavbundsjorder for at mindske udledningen af CO2 og kvælstof.

Håbet er, at området i samarbejde med lodsejerne og lokale interessenter skal omdannes fra landbrugsjord til naturområde med mulighed for rekreativ anvendelse. Klimatilpasninger er en synergieffekt til dette.

- Det er win win på den helt store skala, når vi kan lave et multifunktionelt projekt, der både kan være et projekt, der mindsker CO2- og kvælstofudledning, kan bruges rekreativt og i ekstreme tilfælde oversvømme større arealer i en større sags tjeneste, siger Nicolaj Bang, og sender en stor tak for de første positive tilkendegivelser fra lodsejerne.

Projektet er stadig i sin forundersøgelse og hvis alt går vel, kan projektet gennemføres i 2025.