Lyt til artiklen:

Maskiner og anlægssjak giver 5-årig åndehuller i kræftkamp

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Medicin, opkast og leukæmi er hverdag for kræftramte Rasmus, der er vild med store entreprenørmaskiner.

Femårige Rasmus har leukæmi. Når han og mor Gitte Skytte går uden for døren, har hun lommerne fyldt med kemopiller og brækposer. Sådan er Rasmus' hverdag fyldt med sygdom.

Der er dog særligt ét lyspunkt hver dag. Synet af store maskiner. Derfor tager de målrettet på tur efter større lokale anlægsprojekter. Netop sådan en gåtur er de også på, da Maskinteknik fanger dem på telefonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er drivkraften i hverdagen. Vi har et par måneder tilbage i forløbet, så det betyder alt, at vi kommer ud og har et mål, han er så interesseret i, fortæller Gitte Skytte.

Maskiner snupper fokus

Rasmus kan bruge timer på at overvære store gravemaskiner, dumpere og rendegravere i aktion.

Han er så optaget af maskinerne, at han ind i mellem næsten glemmer ubehaget ved den kemo, som langsomt løber rundt i kroppen på ham, mens han kigger på arbejdet.

rich-media-2
Dumperen her er en af dem, som vækker særlig glæde, når Rasmus møder den på de daglige ture. Foto: Gedved Entreprenør.

For cirka halvandet år siden begyndte et større kloakeringsprojekt lige over for Rasmus' hjem. Det projekt står Gedved Entreprenør for.

Trofast tilsynsførende

Rasmus fører dagligt tilsyn med projektet. Han snakker med medarbejderne fra Gedved Entreprenør stort set hver gang og med tiden har drengen og de ansatte fået et nært forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Volvo ECR235E på godt 24 tons er også et hit hos den unge maskinentusiast, her er den netop i sving på projektet tæt på Rasmus' hjem. Foto: Gedved Entreprenør.

Så nært at virksomhedens ejer, Henrik Kjær, for nylig ringede til Rasmus' mor og inviterede Rasmus ud til hovedkontoret i Gedved, fordi han og medarbejderne havde en gave til Rasmus.

Alle medarbejderne var samlet for at tage imod Rasmus. De havde kaldt en af deres største læssemaskiner hjem til kontoret. Her fik Rasmus sin gave - sit helt eget specialproducerede arbejdstøj med virksomhedens logo på.

rich-media-5
Arbejdstøjet størrelse fem år er speciallavet til Rasmus. Foto: Gitte Skytte.

Det var en stor dag, fortæller Gitte Skytte:

- Overraskelsen var en stor oplevelse stor, for nu føler han sig for alvor som en del af holdet. Men for os som familie er kontakten i hverdagen det største. For det hjælper os med at komme ud af døren, siger hun.

De daglige ture er et afgørende pusterum for den lille familie, hvor hun går hjemme på tabt arbejdsfortjeneste for at kunne give Rasmus den omsorg, som er altafgørende for, at han forhåbentligt snart overvinder sygdommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvældende opmærksomhed

Henrik Kjær fortæller, at han er meget overrasket over al den opmærksomhed han og virksomheden har fået over gaven. Det var på ingen måde noget, han havde i tankerne, da de planlagde overraskelsen til firmaets unge yndlingsopsynsmand.

- Det lå lige til højrebenet, at han skulle have et sæt arbejdstøj, nu han har deltaget så meget i arbejdet derovre, siger han.

rich-media-7
Familien kører afsted for at især Rasmus se Gedved Entreprenørs andre projekter. Foto: Gedved Entreprenør.

Fremtidens medarbejder?

Til oktober skal Rasmus igen have kemo. Forhåbentlig for sidste gang. Senere skal der tages en blodprøve, som vil vise, om alt er, som det skal være. Det svar kommer til november.

Og heldigvis varer kloakarbejdet frem til december. Så der vil være noget at holde øje med, mens Rasmus' behov er størst.

- Så vi kan da hjælpe ham lidt på den måde, siger Henrik Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil hellere end gerne holde kontakten, også når arbejdet nord for Horsens er slut. For entreprenøren og mange af medarbejderne er den unge mand blevet en del af deres udvidede familie.

- Vi håber meget på at kontakten fortsætter. Han skal videre, og vi kommer jo til at mangle ham. Så når han er klar, har vi helt sikkert et arbejde til ham, siger kloakmesteren med et stort smil i stemmen.