Lyt til artiklen:

Over 300 branchefolk på Build in Wood

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Der er sket meget siden Build in Wood løb af stablen for første gang for seks år siden. Byggeriets store CO2-aftryk og indflydelse på miljøet betyder, at træbyggeri er mere relevant nu end nogensinde før. Derfor var byggebranchen samlet for at tage en status på træbyggeri i Danmark og se nærmere på, hvordan det er gået med de træprojekter, der er på vej eller allerede bygget. Ifølge Building Green var konferencen en succes med masser af ny viden og erfaringsudveksling:

- Det var især spændende af høre erfaringer fra nogle afsluttede og igangværende træprojekter. Det gav deltagerne relevant viden om do's og don't's. Der var mange ærlige beretninger, og det er virkeligt noget vi alle sammen kan lære af. Deltagerne har selvfølgelig en stor interesse i at bygge i træ allerede, men der er mange derude som ikke helt kan se fordelene endnu. Derfor håber jeg, at vi har klædt dem endnu bedre på, så de kan bruge deres viden og nye netværk, når de møder deres samarbejdspartnere i byggebranchen, lyder det fra Ditte Rosenquist, Head of Sustainability, Building Green.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop netværk er også en stor del af konferencen, hvor branchen kan blive inspireret af hinanden og af leverandører i udstillingen. En af udstillerne, der har været med i alle seks år, er Kenny Holm, markedschef CLT, Södra:

rich-media-2
Kenny Holm. Pressefoto.

- Jeg var faktisk en af de allerførste, der tilmeldte mig Build in Wood, og jeg har været med lige fra starten, fordi jeg er en trænørd. Jeg synes, det er vigtigt, vi erfaringsudveksler, netværker og deler viden om at bygge stort i træ, også os udstillere og leverandører imellem, og det har vi ikke andre konferencer, der muliggør. Her får vi også spredt vores budskab til arkitekter, ingeniører, bygherre og andre i branchen og kan influere beslutningstagerne, fortæller Kenny Holm, markedschef CLT, Södra

Vil vores børnebørn være stolte?

Der var mange spændende talere og debatter over de to dage med forskellige perspektiver på træbyggeri. Hele vejen fra Canada indtog Michael Green, der er grundlægger af Michael Green Architecture, også scenen og fortryllede den danske byggebranche med sine spændende træprojekter og tanker om arkitektur. Han har skrevet flere bøger om emnet og står bag mange berømte træbyggerier - blandt andet den 7-etagers T3 træbygning i Minneapolis. På konferencen opfordrede han blandt andet deltagerne til at finde sit 'why' og holde fokus på planeten og klimaet.

rich-media-3
Michael green på scenen. Pressefoto.

- Vil vores børnebørn være stolte og synes vi har gjort nok? Vi skal stoppe med at bygge i beton og stål så hurtigt som muligt og bygge meget mere i træ i stedet. Træbyggeri er den bedste løsning i dag og de kommende år, men ikke for evigt. Vi skal forberede os på det, der kommer efter. Det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning alle steder i verden i fremtiden. Derfor er vi i gang med at udvikle et nyt byggemateriale, der består af plantefibre, som skal kunne fungere som en mere global løsning, fortalte han på scenen.

Årets bæredygtige træbyggeri

Der var klapsalver, store smil og en masse stolthed, da Træ i Byggeriet uddelte prisen for "Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022", der skal skabe opmærksomhed omkring visionære træbyggerier i Danmark. Prisen stod mellem de tre finalister; Living Places i Jernbanebyen i København, Bofællesskabet Kløverbakken i Odder og Børnehuset Sejs-Svejbæk i Silkeborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev Bofællesskabet Kløverbakken, der løb med prisen på grund af et meget helstøbt projekt med stort fokus på materialer og CO2-aftryk og på en proces, hvor beboerne fra starten har været inddraget i skabelsen af byggeriets mange bæredygtige elementer. De var mødt talstærkt op for at møde tage prisen og både bygherre, arkitekt og beboere blev hyldet på scenen.

Build in Wood kommer igen i 2024 den 22. og 23. maj.

rich-media-5
Pressefoto.