Lyt til artiklen:

Ny otte-hjulet skovmaskine fra Komatsu

00:00
Hastighed: ???x
05:21

Komatsu Forest har lanceret en ny otte-hjulet skovmaskine, der kombinerer kraft og produktivitet med smidighed og gode klatreevner.

Komatsu 951XC er en ny skovmaskine til afsluttende træfældning på stejlt terræn og blødt underlag. Den ottehjulede konstruktion kombineret med det stabile Komatsu-koncept sikrer en maskine med stor stabilitet, god manøvredygtighed og et lavt marktryk. Komatsu 951XC er også optimeret til brug med Komatsu C164 - et skovningsaggregat specielt designet til fældning af store træer - selvom maskinen naturligvis også fungerer godt med en række andre aggregater.

Til krævende forhold

Komatsu 951XC er en del af Komatsu Forests produktserie af maskiner, der er specielt designet til udfordrende forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu starter Timbersports Nordic Cup - en kvalificeringsplads til Europa er på spil

Se også:

Nu starter Timbersports Nordic Cup - en kvalificeringsplads til Europa er på spil

- Nu har vi en komplet række af ottehjulede maskiner, der er specielt designet til krævende forhold, siger Joakim Johansson, produktchef for skovmaskiner hos Komatsu Forest.

Kompakt men stærk

Maskinens design ligner meget Komatsu 951, selvom der er nogle forskelle. Komatsu 951XC har samme hjulstørrelse som 931XC, hvilket giver maskinen et mere kompakt design og resulterer i en samlet maskinlængde, der er kortere end Komatsu 951.

Komatsu 951XC har en trækkraft på 242 kN og en unik interaktion mellem motor, styresystem og kraftoverførsel. Den hydrostatiske transmission muliggør fuld udnyttelse af motorkraften, hvilket giver betydelige fordele i vanskeligt terræn samt en god klatreevne. Dette skyldes i høj grad maskinens store hydrostatiske pumpe, der kan opretholde højere hastigheder under høje trækkraftkrav.

rich-media-3
Med maskinens 3PS-design er det muligt at bruge flere kran- og hovedfunktioner samtidig med maksimal hydraulisk kraft. Pressefoto.

- Det særlige ved 951XC er, at den kombinerer styrken fra 951 med et ekstremt kompakt design. Fordi den har omtrent de samme dimensioner som 931XC, kan den bruges i tættere bevoksninger, forklarer Joakim Johansson.

951XC er også udstyret med navreduktioner, som giver en fordel ved arbejde under udfordrende forhold såsom stejlt, sneklædt eller vådt terræn, da de øger levetiden for larvefødderne og dermed maskinens pålidelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komatsu 951XC er også udstyret med ny arbejdshydraulik, der bedre udnytter dieselmotoren. Den nye hydraulik tillader blandt andet, at savmotoren arbejder endnu mere effektivt.

Langesø i vante rammer

Se også:

Langesø i vante rammer

- De nye arbejdshydraulikker bidrager til en fornemmelse af en endnu kraftigere motor ifølge testoperatørerne, der har arbejdet med 951XC, udtaler Joakim Johansson.

Selvom hydraulikken er ny, deler Komatsu 951XC i alle andre henseender samme 3PS-design som andre Komatsu-skovmaskiner.

- Dette gør det muligt at bruge flere kran- og hovedfunktioner samtidigt med maksimal hydraulisk kraft. Alt takket være maskinens hydrauliske kraftkoordinering, fortsætter Joakim Johansson.

Kraftfuld kran

Alle Komatsu-skovmaskiner er udstyret med parallelle kraner, det har været tilfældet siden 1999. Med Komatsu Forests designkoncept er løftebommene og de ydre bomme forbundet, hvilket eliminerer et helt aspekt af kranstyring. Konceptet forenkler kranbetjeningen ved at sikre, at aggregatet altid er vandret uanset kranens cyklusfase. Den parallelle kran er også intelligent designet til at være hurtig i sine udadgående bevægelser, når hovedet er aflastet, og kraftfuld i sine tilbagebevægelser, når hovedet er tungt belastet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Pressefoto.

Sammenlignet med 951-modellen har Komatsu 951XC en markant kortere afstand fra kranens centrum til forhjulene. Dette skaber et større arbejdsområde foran maskinen, der giver operatøren mulighed for at arbejde med kortere rækkevidder.

- Det nye større arbejdsområde foran maskinen betyder mere kraftfulde kranbevægelser. Og for dem, der udstyrer deres maskiner med Smart Crane, får de en endnu mere manøvredygtig kran med fremragende præcision, forklarer Joakim Johansson.

Operatørmiljø

Takket være maskinens stabilitet og niveauregulerende kabine sidder operatøren altid vandret uden behov for at strække sig eller anstrenge sig for at opretholde en god siddeposition. 951XC er baseret på det velafprøvede Komatsu-koncept, der tilbyder en gunstig vægtdistribution og har et lavt tyngdepunkt. Derudover har den ottehjulede XC-serie af skovmaskiner en dobbelt oscillerende bogie på bagrammen, hvilket giver maskinerne helt unikke køreegenskaber.

- Vores dobbelt oscillerende bogie på bagrammen er en innovation, som vi er meget stolte af. Ud over at øge stabiliteten ved at sænke maskinens tyngdepunkt følger maskinen ujævnheder i terrænet på en forsigtig måde og leverer samtidig fremragende manøvredygtighed under udfordrende terrænbetingelser, siger Joakim Johansson.

Arbejdet med at udvikle en ny maskine er et massivt holdarbejde. Før en ny maskinmodel lanceres, testes prototyper grundigt først med Komatsus egne testoperatører og derefter af entreprenører, der arbejder under forhold, der er velegnede til den specifikke maskinmodel. En af entreprenørerne, Henrik Lysebäck fra Lysebäcks Skogsentreprenad, testede en prototype af 951XC i efteråret 2022 og konkluderede testen således:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 951XC er en god maskine, stabil og behagelig at betjene. Det er en maskine, man kan stole på, og man føler sig tryg ved at arbejde med stor rækkevidde. Dette er bestemt en maskine, jeg gerne vil fortsætte med at arbejde med.

Banedanmark planter ny klimaskov

Se også:

Banedanmark planter ny klimaskov