Lyt til artiklen:

NGO har faciliteret 122 folkeskove på ti år

00:00
Hastighed: ???x
03:32

Fejringen af ti år med folkeskove i Danmark sker 13. maj i Aarhus Kommune. Her blev den første folkeskov indviet præcis samme dag for ti år siden.

Det var med en ambition om at få plantet én million træer i løbet af tre år i Danmark, der fik Lars Heiselberg Vang Jensen og Kim Nielsen til at stifte den Aarhus-baserede NGO Growing Trees Network.

Ambitionen ville de føre ud i livet ved hjælp af donationer fra virksomheder, fonde, foreninger og private og via et samarbejde med offentlige og private lodsejere, der lægger jord til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Fra indvielsen af den første folkeskov 13. maj 2013. Foto: Growing Trees Network.

Det er nu ti år siden, at NGO'en blev til. Stifterne er glade for, at deres oprindelige ønske om, at folk og virksomheder i landet ville støtte de nye folkeskove og løfte i flok, er gået i opfyldelse.

Det skriver Growing Trees Network i en pressemeddelelse.

- Vi ved som samfund, at udfordringer med rent drikkevand, biodiversitet og klima kalder på, at vi i hele verden får rejst en ny skov til glæde for lokalbefolkningen, biodiversiteten og os, som verdenssamfund, siger stifterne i pressemeddelelsen.

15 folkeskove på vej i år

Den første folkeskov blev plantet og indviet 13. maj 2013 ved Beder-Malling nær Aarhus.

Her - ti år senere - er det blevet til 122 folkeskove i alle egne af landet med cirka 3,2 millioner træer fordelt på cirka tusind hektar, oplyser Growing Trees Network.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Egelund Folkeskov ved Beder-Malling ti år plantning. Foto: Growing Trees Network.

Ud af de mere end hundrede folkeskove blev 47 af dem til via tv-indsamlingen "Danmark planter træer" i 2019. I indeværende år er 15 yderligere folkeskove på vej, lyder det fra NGO'en.

Indsats med flere udfald

Danva, der er vandsektorens brancheorganisation, ønsker Growing Trees Network tillykke med jubilæet og deres indsats over for drikkevandet ved hjælp af skovrejsning.

- Plantning af ny skov er en af de måder, vi beskytter grundvandet på nu og for fremtiden, siger formand for Danva, Lasse Frimand Jensen, i pressemeddelelsen.

Et grønt åndehul pibler frem

Se også:

Et grønt åndehul pibler frem

- Og indsatsen bliver ikke mindre vigtig af, at vi samtidig med at skærme drikkevandet mod nedsivning af miljøfarlige stoffer opnår en betydelig CO2-reduktion og får nye rekreative naturoplevelser for borgerne, siger Danvas formand.

Løst anslået støvsuger skovene 12.000 ton CO2 i gennemsnit per år fra atmosfæren set over hundrede år, og dette tal er hastigt stigende i takt med, at der bliver plantet flere folkeskove, lyder det fra NGO'en i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejring i tre skove

De kommende 15 skove bliver plantet til efteråret, og det er især danske virksomheder, som har sikret dette, oplyser Growing Trees Network.

Samarbejde er, hvad NGO'ens koncept hviler på. Virksomheder, fonde og private donerer træer, mens Growing Trees Network finder egnede arealer til nye folkeskove. Det sker i samarbejde med vandværker, kommuner, Naturstyrelsen, skoler, kirker og private lodsejere.

Skole i Nordjylland planter mere end 40.000 træer

Se også:

Skole i Nordjylland planter mere end 40.000 træer

Indvielserne af folkeskovene bliver altid fejret med taler, sang og håndplantning af træer for at give borgernes ejerskab.

Fejringen af ti med folkeskove i Danmark sker 13. maj i Aarhus Kommune, hvor den første folkeskov blev indviet med håndplantning af træer præcis samme dag for ti år siden.

Skovmaskinerne klarer det forberedende arbejde

Se også:

Skovmaskinerne klarer det forberedende arbejde

Det foregår i tre folkeskove i Aarhus med arrangementer arrangeret i samarbejde med Aarhus Vand, Aarhus Kommune og Naturstyrelsen, hvor alle er velkomne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i Sydamerika og Afrika har Growing Trees Network projekter i samarbejde med lokale aktører. Her er skovene desuden med til at forbedre lokalbefolkningens økonomi og levevilkår, oplyser NGO'en.