Lyt til artiklen:

Biodiversitet og klima er med til at sikre et positivt regnskab i Hedeselskabet

00:00
Hastighed: ???x
05:06

På trods af et udfordrende år kan Hedeselskabet præsentere en stigning i omsætningen på knap 10 procent til 2,16 milliarder kroner.

Hedeselskabet har offentliggjort sit regnskab for 2022, og det er et positivt et af slagsen.

Hedeselskabet kan nemlig præsentere en stigning i omsætningen sammenlignet med 2021 på omtrent 168 millioner kroner til 2,16 milliarder kroner. Derudover har Hedeselskabet også formået at øge resultatet en anelse i forhold til 2021. I 2022 landede det på 57,7 millioner kroner, mens det i 2021 lød på 56,3 millioner kroner. Egenkapitalen har taget et hop fra 1,04 milliarder kroner til 1,1 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hedeselskabet skriver, at året, der er gået, har stået i biodiversitetens og klimaets tegn. Som et led i 2025-strategien "Naturlig Vækst" har Hedeselskabet haft fokus på projekter, hvor netop disse to områder indgår. Det har båret frugt, i takt med at Hedeselskabets dygtige medarbejdere har implementeret deres opbyggede viden i konkrete løsninger for kunderne, lyder det.

- I 2021 åbnede vi vores egen biodiversitetspark i Viborg. Erfaringerne herfra har vores medarbejdere kunnet overføre til vores kunder. Et godt eksempel er åbningen af en af Danmarks største erhvervsmæssige biodiversitetsparker ved Salling Groups hovedkontor. Samtidig har vi mærket en øget efterspørgsel efter vores klimaskovsløsninger og skovprodukter generelt. Noget som regeringen har fokus på med dens ønske om rejsning af 250.000 hektar ny skov. Værdien af egne skove er steget markant, hvilket er et udtryk for, at skoven tillægges større og større værdi i samfundet, siger Torben Friis Lange, administrerende direktør for Hedeselskabet.

Hvor biodiversitet og klima har stået højt på ønskesedlen hos kunderne, har den globale samfundsudvikling skabt øgede økonomiske udfordringer for alle - også Hedeselskabet, hvor dele af driften har været kraftigt udfordret gennem året.

- På trods af de mange udefrakommende udfordringer, er det med tilfredshed, at jeg kan se tilbage på 2022. Et år hvor vi ikke bare har leveret et positivt resultat, men også et år hvor vi for alvor har fået sat biodiversiteten på dagsordenen. Vi står blandt andet bag Skandinaviens første FSC Økosystemtjenestecertificering, og vi er i tæt samarbejde med Green House Gas Protocol om udviklingen af de nye standarder for klimaregnskaber. Det har kun været muligt på grund af vores meget dedikerede og dygtige medarbejdere, siger Jørgen Skeel, bestyrelsesformand i Hedeselskabet.

Gennem Hedeselskabets forening uddeles der hvert år to-tre millioner kroner til formål, der skal gøre en positiv forskel for natur og miljø. I 2022 har Hedeselskabet blandt andet støttet opførelsen af en handicapvenlig skovhave ved Egmont Højskolen og en informationsfilm omkring biernes verden til brug for folkeskolerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2022 blev der desuden truffet beslutning om at udvikle to medlemsskove, som vil blive udviklet sammen med Hedeselskabets medlemmer med fokus på biodiversitet og rekreation.

Blandt de første 40 i verden

Hedeselskabet skriver desuden, at man har udarbejdet klimaregnskabet for 2022 efter de nyeste standarder. Det giver et mere retvisende billede af en virksomheds klimaaftryk, men der er endnu meget få, der har benyttet dem. Hedeselskabet er således blandt de første 40 virksomheder i verden, der har formået at samle og bearbejde de nødvendige data.

Klimaregnskabet viser, at Hedeselskabets virke er til gunst for klimaet. I kraft af Hedeselskabets eget skovejerskab er der i 2022 bundet fire gange mere CO2 end der blev udledt i Hedeselskabets egne operationer (scope 1 og 2). Sammen med kunder og leverandører (scope 3) er der bundet to gange mere CO2, end der blev udledt.

Fremtiden er i havet og i vedvarende energi

En stor del af havmiljøet er under pres, hvorfor Hedeselskabet har sat fokus på at afhjælpe en række af disse miljøproblemer samt sikre øget biodiversitet.

- De naturlige stenrev i havet er forsvundet, og det har gjort livet svært under havets overflade. Et eksempel er ålegræs, som har brug for afskærmning fra havstrømmene for at kunne trives. Vi er i færd med at genoprette stenrev, og samtidig arbejder vi på at øge biodiversiteten under havet. Til det formål skal vi sikre en normal tilstand i havmiljøet, hvor blåmuslinger er en afgørende del af hele økosystemet. Vi har en veldokumenteret metode til netop at løse de grundlæggende forhold, således vi kan genskabe et havmiljø i god økologisk tilstand, siger Torben Friis Lange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre er det ikke uden udfordringer at gøre en positiv forskel for klima og miljø.

- Vi er nødt til at accelerere beslutningsprocesserne for klima- og biodiversitetsindsatserne og ikke afvente endnu flere undersøgelser på områder, der allerede er velbelyst. Vi ligger inde med mange af løsningerne, som vi gerne vil bringe i spil sammen med myndighederne og erhvervslivet, slutter Torben Friis Lange.