Lyt til artiklen:

Forbud mod gummigranulat er et skridt tættere på. Banerne må stadig gerne benyttes

00:00
Hastighed: ???x
04:23

Onsdag stemte man i EU ja til at udfase gummigranulat i kunstgræsbaner. Hvis lovændringen vedtages senere på året i sin nuværende form, betyder det, at forbuddet træder i kraft med en indfasningsperiode på otte år. Banerne med gummigranulat må dog stadig gerne benyttes i fremtiden.

EU-Kommissionens forslag om at begrænse tilsat mikroplastik i en række forbrugerprodukter herunder gummigranulat i kunstgræsbaner er blevet vedtaget i EU's REACH-komite.

Forbuddet er endnu ikke endeligt vedtaget, da det først skal gennem en granskningsproces i Europa-Parlamentet. Her kan medlemmer gøre indsigelser, inden man kan vedtage lovændringen endeligt i EU-Kommissionen, hvilket forventes at ske indenfor tre måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forslaget var der lagt op til en indfasningsperiode af forbuddet på seks år, men kort før afstemningen lykkedes det Danmark at forlænge indfasningsperioden til otte år, inden man stemte for forslaget.

I februar oplyste Miljøministeriet ellers til DR, "at det er regeringens foreløbige holdning, at man i stedet for et totalforbud mod gummigranulat bør tillade det, hvis der indføres passende foranstaltninger, som hindrer udledning til naturen med mere end 90 procent."

Miljøministeriet oplyser til Grøn Teknik, at man aldrig har været imod et decideret forbud. Man ønskede blot ideelt set en anden løsning. I et skriftligt svar til Grøn Teknik fortæller miljøminister Magnus Heunicke, hvorfor man har valgt at stemme for forslaget.

- Der skal være mindre mikroplast i miljøet og naturen, og derfor støtter Danmark forslaget fra EU-Kommissionen om at begrænse mikroplast. Fra dansk side har vi kæmpet for at ændre den del af forslaget, som handler om kunstgræsbaner, fordi vi mener, at der findes bedre løsninger med bander og riste. Kommissionen har i stedet foreslået at forlænge overgangsperioden fra seks til otte år. Det giver foreningslivet lidt bedre tid til at omstille sig til de nye krav og branchen til at udvikle bedre alternativer. Og det er jeg tilfreds med, siger miljøministeren.

Baner må stadig gerne bruges

Det er vigtigt at understrege, at kunstgræsbaner med gummigranulat ikke skal laves om, såfremt forbuddet bliver endeligt vedtaget, som flere medier ellers fejlagtigt skriver. De må stadig gerne benyttes, og man må sågar stadig tilføre gummigranulat på en allerede etableret bane. Det vil blot ikke længere være muligt at etablere nye kunstgræsbaner med gummigranulat eller markedsføre, sælge eller bytte sig til gummigranulat som infill i banerne, såfremt og først når forbuddet indtræffer. Det fortæller en kilde i Miljøministeriet til Grøn Teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I princippet kan en dansk idrætsklub med en kunstgræsbane med gummigranulat indkøbe en lagerbeholdning, inden forbuddet eventuelt træder i kraft, og på den måde fortsat vedligeholde sin bane i mange år frem.

Ærgrer leverandør

Hos kunstgræsleverandøren Citylawn er man både overraskede og ærgerlige over, at der blev stemt ja til et forbud.

- Jeg er lidt overrasket. Jeg havde regnet med og håbet på, at de ville lovgive omkring indkapsling af banerne for at minimere spredningen af gummigranulat i stedet, siger Lars Offenbach Poulsen, der er salgschef hos Citylawn.

Han mener heller ikke, at beslutningen giver mening set fra et bæredygtighedsperspektiv.

- Alternativerne til gummigranulat er ikke mere bæredygtige. De skal fragtes fra udlandet, og det vil bidrage til en øget CO2-udledning. Og hvad skal man gøre med bildækkene, nu hvor de ikke må genanvendes? Der kommer vel ikke et forbud mod bildæk? spørger Lars Offenbach Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover peger han på, at banerne vil blive dyrere, når man ikke længere må bruge gummigranulat som infill.

- Det vil i sidste ende betyde færre baner, hvilket kan gå ud over folkesundheden, siger han.

Han vil dog gerne understrege, at det er vigtigt at tage hensyn til miljøet og forhindre mikroplastic i at ende i naturen.

- Det havde bare givet bedre mening at lovgive om, at der skulle etableres foranstaltninger for at begrænse spredningen, siger han.

Det er imidlertid ikke et element i den lovgivning, der skal til afstemning, hvorfor der ikke umiddelbart er udsigt til krav om foranstaltninger på allerede etablere kunstgræsbaner med gummigranulat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere danske leverandører af kunstgræsbaner har tidligere udtalt til Grøn Teknik, at man af flere årsager var uforstående overfor et muligt forbud mod gummigranulat. I branchen er man dog godt forberedt og klar med alternativer, da et muligt forbud har været længe undervejs. Det kan du læse mere om her.

Kunstgræsleverandører er fortrøstningsfulde forud for gummigranulat-afgørelse

Se også:

Kunstgræsleverandører er fortrøstningsfulde forud for gummigranulat-afgørelse