Lyt til artiklen:

Nordic Wood løftede omsætningen

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Koncernen tabte lidt på bundlinjen i et udfordrende år, som ledelsen dog kalder tilfredsstillende.

Toplinjen hos Nordic Wood Industries steg i 2022 til 913,8 millioner kroner fra 846,7 millioner året før. Budlinjen kunne dog ikke helt følge med, idet resultatet før skat endte på 80,5 millioner kroner mod 87,6 i 2021.

Koncernen, der består af selskaberne Palsgaard Spær, Nviro, Lilleheden, Roust Element, Roust Spær, Bisco Binder og Skandach Holzindustrie, er generelt tilfreds med årsresultatet, der dog er præget af de usikre takter i byggebranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regnskabsåret har været præget af mange usikkerheder grundet krigen i Ukraine, energikrisen, stigende renter og inflation - faktorer, som alle har sat en dæmper på byggebranchen. Vi har dog formået at forberede og tilpasse os den svære situation, således vi på bedste vis kan drive vores selskaber i et marked med mindre aktivitet. Derfor er det yderst tilfredsstillende, at vi formår at holde ret kurs og skabe et flot resultat på tværs af vores selskaber. Det skyldes især, at vores medarbejdere har ydet en flot indsats, og ligeledes er samarbejdet imellem selskaberne styrket, og vi ser derfor rigtig mange positive synergieffekter, som bestemt har været medvirkende til det positive regnskab, forklarer koncerndirektør Thomas Raunsbæk og fortsætter:

- Derudover oplever vi, at efterspørgslen på træbaserede byggematerialer kun stiger i disse år, hvor markedet gennemgår en afgørende omstilling mod en ressourcesmart byggebranche. Her bliver vi blandt andet tilvalgt til mange lavemissionsbyggerier, fordi træ er en fornybar ressource og har evnen til at indlejre CO2. Dertil har vi styr på EPD'erne, arbejder målrettet med klimaregnskab og benytter certificerede træprodukter i vores produktion. Dén kurs skal vi fortsætte de kommende år, hvor det skal gøres endnu nemmere for byggebranchen at vælge træbaserede produkter - for brugen af mere træ er en helt nødvendig udvikling, hvis vi skal tage hånd om klimaet og sikre en bæredygtig udvikling af byggeriet, siger han i en selskabsmeddelelse.

Ifølge Thomas Raunsbæk er koncernens forventninger til 2023 væsentligt lavere end de seneste års regnskaber, hvilket blandt andet skyldes, at byggebranchen generelt er ramt af nedgang som følge af den usikre verdenssituation, og det vil kunne mærkes på aktiviteten samt salgspriserne og dermed resultatet i 2023.

Sidste år bød også på et nyt medlem til Nordic Wood Industries-familien, da Ugilt Spær blev en del af Palsgaard Spær. Derved blev aktiviteterne i Nordjylland udvidet med 30 medarbejdere samt nye produktionslokaler.

Foruden Ugilt Spær indgik Nordic Wood Industries ligeledes sidste år en optionsaftale med MT Højgaard Holding om overtagelse af modulproducenten Scandi Byg, som har base i Løgstør. Og ifølge Thomas Raunsbæk har koncernen fortsat i sinde at realisere et opkøb:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer fortsat at kunne byde Scandi Byg velkommen i løbet af 2023. Scandi Byg er bygget op omkring det samme DNA som Nordic Wood Industries og har et stort fokus på ressourcebesparelser gennem hele værdikæden. Samtidig har virksomheden i flere årtier arbejdet på en spændende og værdiskabende løsning inden for klimavenligt byggeri. Scandi Byg passer derfor rigtig godt ind i familien, og vi glæder os over, at virksomheden har igangsat flere positive tiltag, som styrker selskabet og kan få det tilbage på rette spor, siger han.