Lyt til artiklen:

Skole i Nordjylland planter mere end 40.000 træer

00:00
Hastighed: ???x
04:13

Spørger man på Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole, er der adskillige gode grunde til at plante en skov. En skov køler kloden ned og indkapsler den CO2, som overopheder den. En skov skaber levesteder for et væld af dyr og planter og sikrer en større biodiversitet. Og en skov skaber et fantastisk rum, hvor børn og unge kan udvide deres horisont og komme tæt på den natur, de alle er en del af.

Den nordjyske efterskole har investeret i et markareal for at sikre, at den også i fremtiden har den nødvendige plads til at drive skole og ikke bliver opslugt af byudviklingen. Senere i april bliver en del af arealet dækket af helt unge træer, der skal vokse sig til en stor og mangfoldig folkeskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller skolens forstander Jens Beermann.

- Vi har drømt om at rejse en skov ved vores skole i adskillige år. Rejsen hertil, hvor vi snart sætter de første træer i jorden, har været lang, lærerig og udfordrende. Det er derfor enormt opløftende, at det er lykkedes for os. Udover at sikre en eftertid med lidt mere natur, skaber vi et aktivt læringsrum for vores elever nu og i fremtiden, siger han.

Skoven plantes på et 10 hektar stort areal og vil primært bestå af hjemmehørende løvtræsarter. De første knap 40.000 træer bliver plantet af skovplantingsvirksomheden Naturplant, der i samarbejde med Halvorsminde Efterskole og Fri Fagskole har medvirket til at designe skoven. Skolens elever håndplanter de sidste 200 træer.

Et areal på 0.5 hektar midt inde i skoven overlades til naturen selv.

Rejses ved hjælp af donationer

Folkeskoven etableres i samarbejde med skovrejsningsorganisationen Growing Trees Network og ved hjælp af donationer. Af de i alt 40.000 træer bidrager virksomheden Sunset Boulevard med de 25.000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom der umiddelbart kan synes at være langt fra et skovplantningsprojekt i Nordjylland til en stor dansk burgerkæde, giver donationen god mening, mener Sunset Boulevards administrerende direktør Jens Broch.

- Siden 2020 har vi i samarbejde med Growing Trees Network plantet danske folkeskove i stedet for at uddele legetøj i vores børnemenuer. Som dansk familie-restaurant giver det rigtig god mening for os og vores gæster at bidrage positivt til de lokalsamfund, vi er en del af, og være med til at sikre grøn skov for fremtidige generationer. Folkeskoven her er et fantastisk projekt, som vi glæder os over at være en del af, siger han.

rich-media-3
Skolens elever står for at plante de sidste 200 træer. Foto: Halvorsminde.dk.

Sparekassen Danmark samt en række lokale samarbejdspartnere støtter også skovens tilblivelse.

Flere donorer inviteres med

Fremtidige donorer har mulighed for at blive medstiftere af et stykke af skoven. Alle medstiftere vil modtage et certifikat og vil blive inviteret til at deltage i et årligt arrangement, hvor man kan følge skovens udvikling. Det er planen, at skoven skal døbes "Folkeskoven Halvorsminde". Der er tale om en offentligt tilgængelig skov, som alle kan gøre brug af.

Folkeskoven påligges fredskovspligt, der sikrer, at den får lov til at stå permanent. Der tegnes desuden en brandforsikring, som muliggør, at skoven kan genopføres, hvis uheldet skulle være ude. Ifølge forstander Jens Beermann vil skovprojektet for alvor bære frugt for fremtidens elever og øvrige brugere om 10, 20 og 30 år. Skovens vækst tager tid. Men han håber, at den om allerede få år kan være ramme om en vigtig begivenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 2028 har skolen 125-års jubilæum. Her er det vores store forhåbning, at vi alle kan gå en tur i den opvoksede skov og nyde den, siger han.

rich-media-5
Skoven skal udfolde sig på et 10 hektar stort areal. Foto: Halvorsminde.dk.

Hos skovrejsningsorganisationen Growing Trees Network ser man frem til at følge den nye skovs vækst. Ifølge organisationens stiftere Lars Heiselberg Vang Jensen og Kim Nielsen er træer vigtige redskaber i kampen mod klimaforandringerne.

- Kloden bliver varmere dag for dag, mens forskere verden rundt leder efter nye, avancerede løsninger, som kan bremse ophedningen. I træerne har vi en milliarder år gammel og gennemtestet naturlig teknologi, som effektivt binder CO2 og bidrager med skygge, byggematerialer og glæde. Den nye skov er en gave til lokalsamfundet og verden omkring det, siger de.