Lyt til artiklen:

Ny lederuddannelse klæder anlægsgartnere på

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Den grønne omstilling stiller nye krav til medarbejderne, der skal kunne navigere i mange forandringer. Dét kræver mellemledere, som kan styre opgaverne lokalt og være tydelige i deres dialog.

Derfor udbyder Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, i daglig tale JU Århus, nu i samarbejde med Aarhus Business College en ny grundlæggende lederuddannelse målrettet netop anlægsgartnere, der har som mål at klæde branchen bedre på til at imødekomme den nye virkelighed.

Det første hold på 20 deltagere har netop afsluttet uddannelsen. Deltagerne kommer både fra privat og offentligt regi. Én af dem er Kenny Tost Dam på 33 år, som til daglig arbejder som formand for den grønne beplantning hos BF Anlæg i Randers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været omkring mange nye ord i forhold til ledelsesbegrebet, som man lige skal have slået den rigtige krølle på. Men når man dykker mere ned i det, så kan jeg faktisk relatere meget af det til noget af det, som jeg i dagligdagen går og gør. Så jeg har helt klart fået nogle brugbare redskaber, som har gjort mig mere bevidst om at trække opgaver og situationer i en bestemt retning. Det har overordnet været en positiv oplevelse at gå på uddannelsen, og det er fedt, at der er et særligt grønt fokus. Det har været et godt hold, hvor vi har mange forskellige baggrunde, og vi har virkelig kunnet sparre med hinanden på kryds og tværs. Vi er også enige om, at vi gerne vil holde kontakten ved lige og fortsat holde os opdaterede ved at komme tilbage på opfølgende kurser 1-2 gange om året, siger han.

rich-media-2
Kenny Tost Dam fra BF Anlæg i Randers. Pressefoto.

Uddannelsen er modulopbygget og er placeret i vinterhalvåret, som ligger uden for branchens højsæson, hvor der derfor ofte er knapt så travlt. Udover forskellige typer ledelsesværktøjer er der også fokus på emner som eksempelvis konflikthåndtering, kvalitetssikring og beregning af strakstilbud.

Faglig medarbejder fra 3F, Kim Hyllegaard Gulbæk, der også er med i det lokale uddannelsesudvalg.

- I 3F arbejder vi altid for at være med til at skabe erhvervsuddannelser, der giver vores medlemmer de bedste betingelser for et godt og udviklende arbejdsliv. Vi ser lederuddannelsen for anlægsgartnere som en vigtig tilføjelse til de, som drømmer om at tage det næste skridt i karrieren, siger han.

Uddannelsen er praksisnær, og giver en forståelse af den daglige ledelse af anlægsopgaver og håndtering af medarbejdere. Undervisningen bruger mange cases, eksempler fra deltagernes egen hverdag og rollespil, som tilsammen er med til at holde læringen i øjenhøjde og gøre begreberne mere letforståelige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det overordnede mål er kort sagt at give deltagerne en solid start som leder, uanset om de ønsker at kravle op karrierestigen, eller de ønsker at udvikle sig i deres nuværende rolle. Samtidig er det en håndsrækning til branchen, som i stigende grad efterspørger medarbejdere med lederkompetencer.

Næste holdstart er i november 2023.