Lyt til artiklen:

Virksomheder og private lodsejere sætter gang i skovrejsning

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Skovene bliver pålagt fredskovspligt, og derudover tegner lodsejeren en brandforsikring, oplyser NGO Growing Trees Network.

Lige nu ønsker 60 private lodsejere med samlet 250 hektar jord at sikre ny skovrejsning i Danmark, og i den forbindelse bliver virksomheder og fonde med flere tilbudt at donere træerne til de nye skove på lodsejernes arealer.

Den mulighed tager mange virksomheder, som ønsker at bidrage økonomisk til plantning af træer på arealerne, imod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den danske skovrejsnings-NGO Growing Trees Network er med til at sikre samarbejdet mellem jordejere og virksomheder - og her er der stor ros til begge parter, skriver NGO'en i en pressemeddelelse.

Første

Se også:

Første "Folkeskov" plantet på privat jord

- Den velvilje vi oplever er utrolig vigtig, siger Growing Trees Networks to direktører, Kim Nielsen og Lars Heiselberg Vang Jensen, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- At der også er handling bag ordene, gør det endnu mere prisværdigt. Og der er ingen tvivl om, at både erhvervet og jordejerne har en vigtig rolle i at fremtidssikre den danske natur.

Ingen sprøjtegifte

Cirka 50 procent af lodsejerne er klar til, for en lille ekstrabetaling, at afgive retten til CO2-optaget fra den nyplantede skov til træsponsoreren.

Derudover ønsker cirka 20 procent at tilplante en biodiversitets-fremmende skov med nye levesteder til dyr og planter, mens de resterende lodsejere ønsker en almindelig skov, oplyser NGO'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Lokalt har skovene offentligt adgang, når de er på fem hektar eller derover. Foto: Pressefoto.

Growing Trees Network gør desuden opmærksom på, at de nye skove også er vigtige i forhold til at beskytte landets drikkevand.

Det sker ved, at skov bliver plantet over vandvindingsopland og vigtige grundvandsmagasiner. På disse arealer vil brug af sprøjtegifte nemlig være forbudt, lyder det.

- Vi er aktuelt herhjemme blevet meget opmærksomme på vigtigheden af sikringen af en af vores vigtigste ressourcer; det danske drikkevand. Og her tager virksomheder og lodsejere altså et stort ansvar for eftertiden, siger NGO'ens to direktører.

Et koncept siden 2021

Gennem Growing Trees Network tilbyder de private lodsejere at bidrage til mere skovrejsning to til tre gange billigere, end hvis virksomhederne selv skulle købe jorden, lyder det.

Jespers fagreste træ

Se også:

Jespers fagreste træ

NGO'en samarbejder med skovrejsningsfirmaet Naturplant i øvrigt om, at skovene bliver PEFC-certificeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Via et fælles forarbejde har de to aktører fået de 60 lodsejere fordelt over hele landet til at "stå klar" med de 250 hektar jord, og der kommer løbende nye arealer jord til.

Det giver mulighed for, at flere virksomheder kan donere træer til nye skovrejsninger, skriver Growing Trees Network.

VM i ridesport kaster 60.000 nye træer af sig ved Herning

Se også:

VM i ridesport kaster 60.000 nye træer af sig ved Herning

I øvrigt bliver skovene pålagt, og derudover tegner lodsejeren en brandforsikring.

Konceptet med skovrejsning på private lodsejeres jorde havde opstart i 2021. Siden har foreløbigt 25 lodsejere og et antal virksomheder sikret 130 hektar ny skov i på Sjælland, Fyn og i Jylland, oplyser NGO'en.