Lyt til artiklen:

Monumentområde får ordentlig overhaling

00:00
Hastighed: ???x
03:00

OKNygaard har fået til opgave at færdiggøre det historiske monumentområde i Jelling.

Der er heftig aktivitet ved Gormsgade i Jellings bymidte i disse dage, hvor anlægsgartner OKNygaard har taget fat på færdiggørelsen af monumentområdet.

Det arbejde indbefatter udskiftning af belægningerne på både kørebanen og fortovsarealerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indtil nu har vi arbejdet med at bryde den gamle belægning op, grave ud og lave en helt ny bundopbygning. Vi har også lavet nye afvandinger, brønde og klargjort til ny gadebelysning, fortæller Steffen Krogager Madsen, der er projektleder og regnvandskonsulent hos OKNygaard.

Historisk område

Men arbejdet er ikke så lige til, som det lyder. Der er nemlig regler, der skal følges, når anlægsgartneren sætter skovlen i underlaget på det gamle vikingeknudepunkt.

rich-media-2
Steffen Krogager Madsen, projektleder og regnvandskonsulent hos OKNygaard. Foto: Tim Søgaard.

- Fordi vi arbejder i et historisk område med mange arkæologiske fund, arbejder vi med respektdybder for, hvor langt ned vi må grave. Derfor benytter vi geonet under vejarealerne, så vi kan lave en stabil kørebane uden at grave for dybt, siger Steffen Krogager Madsen.

Første gravestik til anden etape af Monumentområdet i Jelling

Se også:

Første gravestik til anden etape af Monumentområdet i Jelling

OKNygaard har cirka 10 mand beskæftiget på projektet. De arbejder i skrivende stund på bundopbygningen ved vej- og fortovsarealerne, der førhen var belagt med henholdsvis asfalt og fliser men fremover skal udstyres med granitbelægninger, der passer bedre til områdets historiske rammer. Derudover er man i gang med at anlægge nogle stier og grave ud til en ny ankomstplads bag museet Kongernes Jelling, der ligeledes skal beklædes med granit.

Flere etaper

- Projektet er opdelt i flere etaper for at holde så meget af byen åben som overhovedet muligt. Så efterhånden som vi bliver færdige med etaperne, åbner vi nye områder af byen, siger Steffen Krogager Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Asfalt og fliser på veje og fortove skiftes ud med granitbelægninger. Foto: Tim Søgaard.

Noget af det næste, som OKNygaard tager fat på, er et projekt i det nordøstlige hjørne af monumentområdet.

- Der har ligget nogle gamle vikingehuse, som man har markeret med specialstøbte fliser. Nu har man fundet endnu et hus indenfor monumentområdet, så der skal laves endnu en markering. Det går vi i gang med op mod sommerferien, siger projektlederen.

rich-media-6
Under bundopbygningen har man lagt geonet for at øge stabiliteten. Foto: Tim Søgaard.

Udover det skal OKNygaard også opdatere de grønne arealer på monumentområdet. Der skal sås timiansteppe, som skal give et mere vildt og frodigt udtryk. Derudover planter anlægsgartneren træer og laver nye stier ind i de grønne arealer, så de bliver mere tilgængelige.

Skal give bedre fornemmelse

- Rundt langs afgrænsningen af monumentområdet skal vi i øvrigt sætte nogle høje, hvide pæle - der står nogle i forvejen herude, som blev sat under første etape for 11 år siden - det skal vi færdiggøre, så der rundt om hele monumentområdet kommer til at stå de her hvide, specialstøbte betonpæle hele vejen rundt om området, siger Steffen Krogager Madsen.

rich-media-7
På projektet arbejder anlægsgartneren med respektgrænser for, hvor dybt man må grave. Foto: Tim Søgaard.

- Det skal - sammen med de opdaterede granitbelægninger i vejarealerne og de grønne arealer, som også bliver etableret, være med at give området et løft, så man bedre kan fornemme de historiske rammer, man bevæger sig i herude, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet skal være afsluttet i slutningen af 2024.