Lyt til artiklen:

Etablering af banesti begynder efter påske

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Biodiversitet og klima er tænkt ind i etableringen af den nye banesti mellem Asperup og Brenderup på Fyn.

I midten af april begynder arbejdet med at anlægge en ny sti, som skal gøre det muligt for bløde trafikanter at komme mellem Asperup og Brenderup - et arbejde der efter planen er afsluttet i november.

Det besluttede Byrådet i Middelfart Kommune mandag i sidste uge, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er sat 14,9 millioner kroner af til den godt fire kilometer lange strækning, som bliver en del af banestien, og som følger det gamle jernbanespor mellem Middelfart og Holse Stationsby.

Sammenlagt bliver den færdige banesti omkring 18 kilometer lang.

Belagt med koldblandet asfalt

Det er planen, at etableringen af banestien mellem Asperup og Brenderup skal begynde efter påske. Når arbejdet går i gang, sker etableringen med omtanke for både biodiversitet og klima.

- Det er vigtigt for os, at banestien bliver anlagt med tanke på klimaet, det omgivende miljø og biodiversiteten, siger formand for Klima, Natur og Genbrug i Middelfart Kommune, Jacob Bjørnskov Nielsen, i pressemeddelelsen.

Entreprenør udfører stibelægninger af genbrugt glas

Se også:

Entreprenør udfører stibelægninger af genbrugt glas

Blandt andet bliver stien belagt med koldblandet asfalt, som er gammel asfalt, der bliver knust og blandet med bindemidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den koldblandede asfalt har samme styrke som almindeligt varmblandet asfalt, men når asfalten ikke skal varmes op, er energiforbruget meget mindre, forklarer Jacob Bjørnskov Nielsen.

Stiens overflade bliver belagt med OB, små sten, som giver en mere rug overflade, men som er en mere klimavenlig løsning end sort asfalt. I samme ombæring vil overskydende jord fra projektet blive indbygget i stedet for at læsse jorden på lastbiler og køre det væk.

Engblandinger til insekterne

Derudover er der fokus på, at så lidt som muligt af den eksisterende natur bliver berørt af arbejdet med at etablere den nye banesti.

Der hvor det alligevel er nødvendigt at rydde jorden, bliver der sået engblandinger, som blomstrer til gavn for insekterne og pynter til glæde for besøgende, oplyser kommunen.

Overskudsjord bliver til kuperet grønt område

Se også:

Overskudsjord bliver til kuperet grønt område

- I forbindelse med projekteringen af stien er lokaludvalgene i Båring-Asperup og Brenderup blevet hørt og inddraget i stiforløbet, med fokus på at stien bidrager til at binde lokalsamfundene sammen, og at den bliver attraktiv at bruge, siger formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Banestien bliver anlagt mellem Rugårdsvej i Brenderup og bassinet i Asperup. Herfra bliver stien tilsluttet den eksisterende grusvej frem til Lærkestræde, som bliver renovereret i samme periode.

Der er endnu ikke en endelig tidsramme for, hvornår den samlede strækning mellem Middelfart og Holse Stationsby står færdig, oplyser Middelfart Kommune.