Lyt til artiklen:

Nyuddannede brolæggere er klar til forårets belægningsarbejder

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Landets brolægningsvirksomheder kan sagtens bruge flere end de 20 svende, som årligt uddannes på landets tekniske skoler, lyder det fra oldermand.

Den eksklusive klub af uddannede brolæggere tæller nu hele 8 nye svende. På Learnmark Horsens ønskede viceoldermand fra Brolæggerlauget i DI Byggeri Carsten Grumsen tre nye brolæggere tillykke med svendebrevet, mens oldermanden Claus Johnsen holdt tale for de fem dygtige svende, som gennemførte uddannelsen på NEXT Uddannelser København.

Plads til dobbelt så mange

- Vi kan sagtens bruge flere brolæggere, fortæller oldermand Claus Johnsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De årlige tal fra Byggeriets Uddannelser viser, at antallet af nyudlærte brolæggersvende holder sig på cirka 20, mens antallet af anlægsstruktører er stigende fra cirka 160 til op over 200 til næste år.

- Brolæggere og anlægsstruktører har samme grundforløb og første hovedforløb, hvorefter brolæggerne vælger deres specialisering, forklarer oldermand Claus Johnsen.

Skolerne kontaktes ofte af brolæggermestre, som ønsker en lærling. Der er med andre ord god vilje ude hos virksomhederne, men det er svært at skaffe nok lærlinge.

- Faget ville sagtens kunne modtage det dobbelte antal, slutter Claus Johnsen.

Svendestykket var udfordrende

Forårets praktiske opgave til svendeprøven var en refuge, som lærlingen med hjælp fra en håndmand skulle sætte i løbet af to arbejdsdage. En refuge fungerer som et helleanlæg for fodgængere i midten af vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hellen bygges op med en brostensramme i tre dele, som hæves fra vejniveauet. I den midterste del sættes brosten omkring et brønddæksel, mens de to ender udfyldes med chaussésten - henholdsvis to-på-to i et halvkryds og lige skifter i den anden tredjedel.

- Brolægning udføres jo typisk af granit, som giver et minimalt CO2-aftryk, da det er tilhuggede natursten, som primært sættes med håndkraft. Det er svært at finde en mere bæredygtig udførelsesmetode, end når man sætter stenene i hånden, fortæller oldermand Claus Johnsen stolt om det traditionsfyldte håndværk.