Lyt til artiklen:

Nye idéer tager form hos OKNygaard i tværeuropæisk samarbejde

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Det tværeuropæiske projekt EPLUG løber over fire år og har partnere fra Danmark, Tjekkiet, Rumænien, Finland, Spanien og Holland.

En større udnyttelse af genbrugsvand som for eksempel regnvand og let gråt spildevand.

Det er en af de udfordringer, som anlægsgartnervirksomheden OKNygaard har sat på dagsordenen via EU-projektet EPLUG, European Platform for Urban Greening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag kender de fleste til LAR, Lokal Afledning af Regnvand, men hvordan tilbageholder vi dét vand til de måneder, hvor vi oplever vandmangel?, siger udviklingschef for klimatilpasning i OKNygaard, Kristoffer Sindby, i en pressemeddelelse, og uddyber:

JU Århus og partnere formaliserer aftale om urban greening

Se også:

JU Århus og partnere formaliserer aftale om urban greening

- I hele verden oplever man længere tørre perioder og mere intense nedbørsmængder. Det er problematikker, vi ikke kan lukke øjnene for, og som vi faktisk kan udnytte til et fælles bedste.

EU-projektets mission er at øge viden, kompetencer og ekspertise inden for grønne byområder, klimatilpasning, biodiversitet og mental trivsel blandt mennesker i urbane miljøer.

Udvikling kræver fornyelse

Det tværeuropæiske projekt løber over fire år og er nu halvvejs. Udover Danmark har projektet også partnere fra Tjekkiet, Rumænien, Finland, Spanien og Holland.

- Desværre ser vi også benspænd flere steder i Europa, hvor der i nogle lande blandt andet er forbud mod genbrug af regnvand til sekundære formål som vanding af grønne tage eller facader, siger udviklingschefen for klimatilpasning i OKNygaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejde om biodiverst klitlandskab byder på gensidig læring

Se også:

Samarbejde om biodiverst klitlandskab byder på gensidig læring

- Udvikling kræver fornyelse af kompetencer og viden, og den udfordring tager vi gerne op, siger Kristoffer Sindby.

Som en del af EPLUG er OKNygaard derfor i gang med et teste filtreringsteknikker, som skal ende ud i skalérbare koncepter.

Kemikalier ud af vandet

"Ved at samle eksperter fra flere lande, som i fællesskab kan dele viden om eksisterende koncepter, opstår der nye idéer til, hvordan urbant vand kan blive samlet, renset og udnyttet gennem naturbaserede løsninger", skriver OKNygaard i pressemeddelelsen.

I den forbindelse bliver der blandt andet arbejdet med forskellige jord- og plantesammensætninger, der er med til at trække kemikalier og andre forurenende stoffer ud af vandet.

Dermed kan det rene vand blive brugt til andre formål såsom vanding og brugsvand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biokul og kunstige vådområder

Men det er ikke kun danske OKNygaard, der arbejder på nye løsninger, der skal komme fremtidens byer til gode.

De tjekkiske partnere undersøger, hvordan sensorer, data og loT kan effektivisere den automatiske vanding af grønne områder ved blandt andet at tage højde for vejr, luftfugtighed og forventet nedbør.

I Finland arbejder partnerne på at integrere brugen af biokul, der kan binde CO2 i jorden og dermed forbedre jordkvaliteten.

Bypark på 14.000 kvadratmeter tegnet på naturens præmisser

Se også:

Bypark på 14.000 kvadratmeter tegnet på naturens præmisser

I Spanien er EPLUG-partnerne i gang med at undersøge, hvordan etableringen af kunstige vådområder kan medvirke til et renere vandkredsløb, hvor vandet kan blive genbrugt til andre formål.

Derudover arbejder de hollandske partnere med at tilbageholde vand på tagene, så vandet kan blive brugt som vandring til de grønne tage og blive flyttet til lavereliggende områder, når de har brug for vandet.