Lyt til artiklen:

Parkeringshus med liv på taget på vej i Sydhavnen i Aarhus

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Byrådet har netop behandlet planen for, hvordan det kommende parkeringshus i Sydhavnen kan komme til at se ud. Nu skal aarhusianerne høres.

Udviklingen af Aarhus' nye erhvervsområde på Sydhavnen er i fuld gang, og snart er endnu mere på vej. Lokalplanen, der skal give mulighed for at etablere områdets kommende parkeringshus Kulhuset, er netop blevet behandlet i byrådet, og nu skal det i høring blandt borgere og interessenter i Aarhus.

Lokalplanen lægger op til, at parkeringshuset skal blive en attraktion i det nye kvarter. Tagetagen er udformet som et landskab og indrettes med beplantning, udsigtssteder og plads til, at man kan slå sig ned og nyde området fra toppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gør en dyd ud af at bygge videre på historien, så vi bevarer den urbane og kreative stemning, som i forvejen er i Sydhavnen. Det er en kæmpe foræring, at man allerede kan fornemme sjælen og det levede liv i den del af Aarhus. Og så skal bygningen bidrage til bylivet, vi gerne vil fremme i området, samtidig med at vi løser det parkeringsbehov, som kvarterets medarbejdere og besøgende helt naturligt vil have, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

rich-media-2
Kulhuset beklædes i rustrøde farver, så det passer til eksisterende og fremtidige bebyggelser i Sydhavnen. Illustration.

Tagfladen vil kunne tilgås fra terræn via ramper og trapper og bliver desuden forbundet med Kulbroen, som er den kommende gangforbindelse på den gamle kulkranbro. Den vil via en ny bro over Spanien give direkte adgang til Frederiksplads og videre til Bruuns Galleri og Aarhus Hovedbanegård, så havneområdet bindes sammen med Midtbyen.

Op til 800 p-pladser

I forslaget til lokalplanen er målet et parkeringshus i op til seks etager med max 800 parkeringspladser. Facaden følger tagets form og bliver lavere mod byrum i mindre skala og højere mod høj bebyggelse. Parkeringshuset beklædes i rustrøde farver for eksempel i stål eller aluminium, så det passer til eksisterende og nye bebyggelser i Sydhavnen, der er opført i røde teglsten.

- Kulhuset bliver en del af Aarhus' skyline, og derfor er det særligt vigtigt for mig, at det er nøje afstemt med omgivelserne. Det, synes jeg, er lykkedes her, hvor byggeriet ikke er så højt, ligesom facaderne kommer til at passe til områdets lidt rå udtryk, siger Nicolaj Bang.