Lyt til artiklen:

På knæ for citronsommerfuglen

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Tre mænd gik på en kold januardag i knæ for at hjælpe citronsommerfuglen.

Det virker måske lidt surrealistisk, at et knæfald kan forbedre levevilkårene og øge antallet af citronsommerfugle, men det er nu en gang fakta for de tre mænds arbejde på et ryddet areal mellem Grenåbanen og virksomheden Carletti i Skødstrup.

Initiativtageren, biolog Mogens Hvid, havde fået den idé, at en del af arealets bevoksning af rødgran skulle falde og erstattes af 150 tørstetræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tørst har den særlige egenskab, at træet tiltrækker de specialiserede citronsommerfugle, der kun lægger æg på træer i den slægt, som tørst tilhører.

Mogens har lokal opbakning til projektet og har i gruppen Citronsommerfuglens Venner især fået hjælp fra to andre lokale ildsjæle, Jan Groth-Berntsen og Frans Helmer-Petersen.

Arealet er ejet af Carletti A/S, som i foråret 2022 blev præsenteret for ideen, fandt den spændende og straks gav tilladelse til rydning af arealet. Nu kan de glæde sig over de nye tiltag, hvor Citronsommerfuglenes Venner de næste år vil tilse og vedligeholde den nye bevoksning, som anlægsgartnere fra HedeDanmark plantede kort før jul.

rich-media-2
To af de frivillige i Citronsommerfuglenes Venner, Frans Helm-Petersen (th) og Jan Groth-Berntsen, sorterer her de fældede rødgran i efteråret 2022. Pressefoto.

Da Hedeselskabets lokale ambassadør, Hother Hennings, besøgte stedet var Mogens Hvid med hjælpere på knæ i gang med udlægning af beskyttende planteplader omkring træerne.

- Nu skal så vi bare vente spændt på sommeren, og forhåbentlig kan vi allerede i år se citronsommerfuglen flagre rundt på stedet. Jeg har de senere år set enkelte af dem i området - så de er her i begrænset antal. Citronsommerfuglen er en stærk flyver og vil bredes over hele lokalområdet. Jeg håber, at mange beboere i området vil sende en glad tanke til projektet, når de se de smukke sommerfugle, siger Mogens Hvid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere biodiversitet

Formålet er primært oprettelse af en biotop for citronsommerfuglen, men også skovblåfugl og andre insekter er knyttet til tørstetræet.

- Hedeselskabets medlemspulje er målrettet naturprojekter, som samtidig har en stærk lokal forankring og samarbejde. Det må man sige er tilfældet i projektet her, hvor der er samarbejde med lokale initiativtagere, frivillige og en virksomhed. Det er guld værd for et lokalsamfund, at nogle går i front og samtidig gør en indsats for at øge biodiversiteten i området, siger Hother Hennings, medlem af Hedeselskabet og Hedeselskabets ambassadør for lokalområdet.

rich-media-4
Biolog Mogens Hvid (tv) orienterer Hedeselskabets lokale ambassadør, Hother Hennings, om etablering af biotopen til citronsommerfuglen. Pressefoto.

Hvor blev rødgranen af?

Og de fældede rødgran og andre træer? De er samlet i bunker og vil tjene som skjul for insekter, fugle og smådyr de kommende år, f.eks. gærdesmutter og pindsvin.

Mogens Hvid er medlem af Hedeselskabet og har fået 25.000 kroner til projektet via Hedeselskabets medlemspulje.