Lyt til artiklen:

Lillebælt får nye stenrev

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Det mindre rev skal ligge tæt på land, mens det store sammenhængende huledannende rev bliver bygget længere ude.

1200 kubikmeter sten bliver i disse dage læsset af ved Råde Hoved ud for Råde Strand i Haderslev Kommune.

Stenene er fra Krageø ved Larvik i Norge og skal blive til to stenrev i havet, der kan være nye levesteder for alger, muslinger og fisk for at forbedre biodiversiteten i Lillebælt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser Haderslev Kommune i en pressemeddelelse.

Det ene stenrev bliver et mindre formidlingsrev, der skal ligge tæt på land. Det begynder helt inde ved kysten, hvor der naturligt ligger mindre sten. Revet slutter ude på omkring fire meters dybde med et huledannende rev.

Det store rev bliver bygget længere ude og bliver et sammen-hængende huledannende rev på omkring 550 meter. Revet bugter sig langs havbunden med varierende dybder mellem 4,3 til 6,4 meter.

Etablering frem til marts

Revene bliver bygget af sten, der del er hentet i Norge og dels fundet i Danmark, hvor der bliver brugt marksten og sten fra nedrivninger af gamle bygninger.

Mere biodiversitet i den østjyske del af Kattegat

Se også:

Mere biodiversitet i den østjyske del af Kattegat

Stenene fra Norge blev leveret med skib i denne uge og bliver læsset af i havet. Derefter går arbejdet med at bygge stenrevene fra mindre skibe i gang og varer frem til marts alt efter vind og vejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den maritime entreprenør Høj Nordic Marine Contractor A/S, som står for at bygge stenrevene.

Kommunen arbejder sammen med Naturpark Lillebælt og Middelfart Kommune, som bruger samme entreprenør og sten til nye rev ved Tybrind Vig og ved Varberg Havn.

Mange stenrev er forsvundet

Stenrev er vigtige levesteder for mange dyr og planter i havet. Her lever blandt andet muslinger og tang, som kræver et hårdt underlag at hæfte sig til, og hvor torsk og hummer kan finde skjul og føde.

Derudover kan stenrev også være med til at binde kvælstof og fosfor fra havet, oplyser kommunen i pressemeddelelsen.

Stenbank kan forbedre vandmiljøet i Limfjorden

Se også:

Stenbank kan forbedre vandmiljøet i Limfjorden

Der plejede at være mange stenrev i de danske farvande. Mange af dem opstod under istiderne, hvilket er gangske unikt for det danske istidslandskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i dag er mange af forsvundet, fordi der er blevet fisket mange sten op af havet til havne og moler gennem de sidste hundrede år.

Første skridt på vejen

Lillebælt er utrolig vigtig for kommunen, og derfor skal de passe på og forbedre naturen i Lillebælt, siger formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune, Carsten Leth Schmidt.

Vestjysk bæk har fået nye slyngninger

Se også:

Vestjysk bæk har fået nye slyngninger

- Et af de tiltag, vi gør, er, at bygge to stenrev, der skal skabe bedre muligheder for at fiskene kan yngle og også bliver levested for planter og andre smådyr, siger formanden i pressemeddelelsen.

- Det tager tid at forbedre biodiversiteten og skabe et godt havmiljø, men dette er et første skridt på vejen, der kommer både naturen og borgerne, der bruger den, til gode, siger han.