Lyt til artiklen:

Rengøring af regnvandsbassiner er i gang langs motorvej

00:00
Hastighed: ???x
03:25

På afstand kan det ligne en lille sø eller en dam langs motorvejen, men Vejdirektoratets regnvandsbassiner har en vigtig funktion.

I øjeblikket er en vinterrengøring af regnvandsbassiner langs E45 Østjyske Motorvej i gang.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Turen er nu nået til Horsens Nord. Her er entreprenør- og anlægsgartnervirksomheden Forstas A/S i gang med oprensningen af bassinerne og fortsætter nordpå frem mod foråret.

Vejdirektoratet bruger forskellige entreprenører, da oprensninger af regnvandsbassinerne bliver samlet i pakker og udbudt løbende.

rich-media-2
Vejdirektoratets regnvandsbassiner har en vigtig funktion. Foto: Vejdirektoratet.

Alene på strækningen fra Vejle til Skanderborg langs motorvejen skal der ske en oprensning af 40 regnvandsbassiner, lyder det.

I alt er der omkring 1.500 regnvandsbassiner langs statsvejene, fortæller afdelingsleder Michael Aakjer i pressemeddelelsen fra Vejdirektoratet.

- Og lige nu er vi i gang med at rense regnvandsbassinerne langs Østjyske Motorvej på de strækninger, hvor Vejdirektoratet snart går i gang med at udbygge motorvejen fra fire til seks spor, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til fremtidige skyl

På afstand kan det ligne en lille sø eller en dam langs motorvejen, men Vejdirektoratets regnvandsbassiner har en vigtig funktion.

Større mængder regn kan potentielt udgøre et problem eller skabe en faglig situation for bilister på motorvejen. Derfor bliver veje bygget på en måde, så regnvand bliver ledt væk fra vejbanen og ud i særlige regnvandsbassiner, der kan håndtere vandmængderne.

HedeDanmark og Arkil planter motorvejstræer i titusindevis

Se også:

HedeDanmark og Arkil planter motorvejstræer i titusindevis

Derudover bliver regnvandsbassinerne brugt til at rense det indsamlede vand og hydraulisk neddrosle det, før det bliver ledt videre ud i vandløbene.

Over tid bliver bassinerne og fyldt op med blade, kviste og andre sedimenter, som nedsætter regnvandsbassinernes effektivitet og kan medføre, at de løber over deres breder. Derfor bliver de renset, så bassinerne er klar til fremtidige skyl.

Oprensning i vinterhalvåret

Regnvandsbassiner er ofte placeret tæt på motorvejen, men de ligger væk fra tilstødende adgangsveje. Derfor kan det være nødvendigt at fælde træer og buske i området for at komme ind til bassinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver primært planlagt at oprense bassinerne i vinterhalvåret, så arbejdet påvirker den omkringliggende natur mindst muligt, herunder de dyr som benytter regnvandsbassinerne.

Italiensk multimaskine til lidt af hvert

Se også:

Italiensk multimaskine til lidt af hvert

Hen over sommeren bliver arbejdet derfor sat på pause, hvorefter det går i gang igen i efteråret.

rich-media-7
Over sommeren bliver oprensningen sat på pause. Foto: Vejdirektoratet.

Beskytter miljøet

Regnvandsbassinerne sikrer ikke kun, at regnvand bliver ledt ud i dem, de sikrer også, at rester af benzin, olie og andre urenheder fra bilerne bliver fundfældet eller skilt fra, før vandet løber videre ud i de lokale vandløb.

Det bundfældede materiale bliver gravet op med mellemrum og kørt bort. Olierester fra køretøjerne lægger sig som en tynd film på bassinernes vandoverflade og bliver nedbrudt af solens UV-lys eller opsamlet via en olieudskiller, oplyser Vejdirektoratet.

rich-media-8
Vand fra motorvejen ledes via vores afvandingssystem til et regnvandsbassin. Forurening bundfælles i det første lille bassin, hvorefter vandet ledes over i det store bassin og videre ud til lokale vandløb. Benzin og olie lægger sig i overfladen og forbrænder, så det er rent vand, der ledes ud i de lokale vandløb. Skulle der ske en større forurening, kan der lukkes for udledning af vand til de lokale vandløb. Illustration: Vejdirektoratet.

- Vejen har sit eget afvandingssystem, hvor der kun løbet vejvand i, og med det kan vi bekæmpe forurening af naturen effektivt, forklarer afdelingslederen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er eksempelvis, hvis der sker en ulykke med en væltet tankbil, hvor der er udslip af brændstof eller kemikalier på motorvejen.

- Det forurenende materiale vil blive ført til et regnvandsbassin, og her bliver det forhindret i at løbe ud af bassinet. Det vil sige, at der er tid til at lukke for udløbet og samle det forurenende materiale op, inden det når ud i lokalområdet, siger Michael Aakjer Nielsen.