Lyt til artiklen:

Flishugger-koncept kunne være gået tabt i konkurs - nu lever det i bedste velgående

00:00
Hastighed: ???x
04:00

Hos Green Chip A/S er de optimistiske omkring salget af skovmaskiner. Det gælder også deres flishugger, som har rødder 40 år tilbage.

Bag glasdøren ind til et stort åbent lagerrum i Haverslev går folkene, klædt i grønt arbejdstøj, til og fra det, der er godt på vej til at blive til den nordjyske virksomheds flishugger, Green Chip CH 838.

De otte hjul mangler, og det gulmalede førerhus, som de netop har fået hjem fra Tyskland, står på gulvet foran maskinen med ledninger, der stikker ud fra oven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er så ny, som den kan være, men det er konceptet bag ikke. Det blev født for knap 40 år siden under navnet Silvatec.

rich-media-2
Flishuggerens specialbyggede kran er fra finske Logmer. Foto: Tina Moesgaard.

I dag ejer skovmaskinevirksomheden Green Chip rettighederne til den 25 ton tunge flishugger, som ikke kun er forbeholdt dansk skovbund.

Den danske flishugger med tip-system, som kan fortære et træ på få sekunder, bliver nemlig efterspurgt i udlandet lige fra nabolandene til Canada og sågar også et enkelt sted i Sydamerika.

Det puster til optimismen hos den nordjyske virksomhed - som, udover at være producent, også er forhandler og importør af andre mærker - også til trods for usikre tider og længere leveringstider.

Stor investering

Det er maskine nummer fire, folkene i øjeblikket er i gang med at sætte sammen, siden direktør, Kaj Poulsen, stiftede Green Chip A/S i 2018. At samle én flishugger tager omtrent 1200 timer, hvilket bliver til to-tre maskiner i løbet af et år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Det tager omtrent 1200 timer at bygge én flishugger. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er ikke en maskine til hobbybrug, det er en stor investering, fortæller Kaj Poulsen og går hen til nogle åbne trækasser med forskellige sorte og omtrent tre centimeter tykke ledninger i.

Alt, hvad maskinen består af, er dokumenteret - lige ned til hver enkelt slange og ledning. Men sådan var det ikke, da den første flishugger så dagens lys på Langesømessen i 1984.

Behov for flis

Det kan en af montørerne Martin Nielsen skrive under på. Han var med fra begyndelsen hos Silvatec, hvor konceptet til det, der i dag er Green Chips flishugger, blev til.

Det skete i samarbejde med Hedeselskabet, som i kølvandet på oliekrisen i 1980'erne havde et voksende behov for at fremstille store mængder flis.

- Så gik der Georg Gearløs i den, fortæller Martin Nielsen, som sammenlagt har været med at samle 50 flishuggere - inklusive de snart fire hos Green Chip.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi kan ikke undlade at nævne Ebbe Leer og Peter Vogt. Uden dem var det ikke sket, og man må sige, at Green Chip ikke blev født, hvis ikke Silvatec var død, siger montøren.

rich-media-6
Direktør, Kaj Poulsen, stiftede virksomheden i 2018. Foto: Tina Moesgaard.

Kaj Poulsen nikker.

- Det var fordi, Silvatec gik konkurs i 2017, at det blev alvor. Men det var også fordi, det var synd, at noget godt måske skulle gå til spilde, siger direktøren.

Forhandler i Finland

Det er der noget, der tyder på, at maskinen ikke kommer til.

For det er ikke kun danske skoventreprenører, der er interesserede i den tre meter brede hugger, der udmærker sig ved at spise træerne midt for i stedet for fra siden. I efteråret fik direktøren nemlig en aftale på plads med en forhandler i Finland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Der er i alt fem ansatte hos den nordjyske virksomhed. Foto: Tina Moesgaard.

- Danmark er ikke et stort land, og derfor er vi også i gang med at starte nogle eksporter, siger Kaj Poulsen og tilføjer, at de også kigger på Frankrig, Tyskland og Sydsverige, og at de før krigen i Ukraine også havde interesserede der fra.

Hos Green Chip ser de optimistisk på fremtiden, også selvom der i disse år er lidt længere ventetid på de enkelte maskindele.

- Men vi har allerede de første dele til maskine nummer fem, siger direktøren med et smil og peger hen på et umalet karosseri i den ene ende af hallen.

rich-media-9
Virksomheden producerer to-tre maskiner om året. Foto: Tina Moesgaard.