Lyt til artiklen:

70 km vej saltet på 2 timer og 40 minutter

00:00
Hastighed: ???x
05:09

Hillerød Kommune har prioriteret både borgernes sikkerhed og kommunens økonomi med købet af en Bredal SGS-saltspreder med stor kapacitet og robust konstruktion.

For en kommune som Hillerød har glatførebekæmpelse og borgernes sikkerhed en høj prioritet. Der er flere ruter, hvor lastvogne ikke kan komme rundt, og derfor er traktorer med liftophængte saltspredere en del af beredskabet, når man fra kommunens side skal levere god service.

- I dag forventer trafikanterne ganske enkelt, at glatførebekæmpelsen er effektiv og uden huller i saltningen, siger Niels Albrechtsen, fagansvarlig for Veje & Vintertjeneste i Hillerød Kommune. Han er en nøgleperson, når det gælder nyanskaffelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til vintersæsonen 2022/2023 har Hillerød Kommune investeret i en ny saltspreder, hvor de afgørende kriterier var et godt spredebillede og en kapacitet på to kubikmeter salt.

- Vi har brug for en stor kapacitet, fordi vi skal kunne reagere hurtigt og tilbagelægge lange strækninger med de store vejrmæssige udsving, vi oplever, siger Niels Albrechtsen.

Han undersøgte markedet og valgte en Bredal SGS-spreder.

- Den er så enkel og robust i konstruktionen, og så har den et rigtig pænt spredemønster - jeg har kørt bag ved den og set det i praksis, siger han.

Enkel, driftssikker og effektiv

Med en beholder på 2 kubikmeter, opfylder Bredal SGS-sprederen kravet om stor kapacitet. Det er en hydraulisk drevet, liftophængt saltspreder, der har en variabel arbejdsbredde på 2 til 10 meter. Det gør den ideel til spredning på både cykelstier, veje og parkeringspladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Det brede bånd og spjældene sørger for præcis dosering - også selv saltet er fugtigt eller klumpet. Pressefoto.

Den er bygget til lang tids problemfri drift takket være dens enkle mekanik, robuste opbygning og beholderen i rustfri stål. Sprederen er drevet af traktorens hydraulik, og dosering og spredebredde reguleres via en computer, hvor de ønskede værdier let og enkelt kan indkodes og ændres.

70 km på under 3 timer

Hillerød Kommune har udliciteret glatførebekæmpelsen, men stiller materiel til rådighed for entreprenørerne. En af entreprenørerne er Dan Riise i Ny Harløse, hvor traktorfører Anders Erwolder har høstet praktiske erfaringer med brugen af den nye Bredal SGS-saltspreder.

Anders Erwolder står i vintersæsonen til rådighed 24/7 for snerydning, og han skal inden for 45 minutter være i gang med rydning og saltning, når det er nødvendigt. Saltsprederen hænger på en MF-traktor, og traktorføreren er tilfreds med kapaciteten.

- På 2 timer og 40 minutter har jeg spredt salt på en 70 km-rute, og undervejs har jeg hentet salt to gange fra lageret i Hillerød, siger Anders Erwolder. Ruten er en blanding af ind- og udfaldsveje og villaveje i det vestlige og nordlige Hillerød, hvor der ikke er plads nok til lastvogne.

rich-media-4
På Bredal-skærmen kan dosering og spredebredden indstilles og løbende justeres. Pressefoto.

Anders Erwolder får alarmen via Vejdirektoratets Vejman-app. Her ligger alle data om ruten, inklusive den ønskede salt-dosering, som typisk er 15 g/m2. Her kan Hillerød Kommune desuden overvåge arbejdets gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klumper ingen hindring

Under oplagring kan salt danne klumper, men det stopper ikke arbejdet med den liftophængte saltspreder fra Bredal. Som traktorfører Anders Erwolder forklarer: Et grovfilter frasorterer de største klumper under læsningen, og vi kan justere åbningen på de to skodder, så der ikke opstår stop eller huller i spredemønsteret.

rich-media-6
Bredal-sprederen har rustfri kasse og et grovfilter frasorterer de største klumper. Pressefoto.

Et bredt bånd fører saltet fra kassen ud til de to spredetallerkner, sørger for en problemfri dosering og stopper ikke, selv om det er fugtigt eller der er klumper i saltet. De to spjæld kan justeres, hvis der er store klumper i saltet, så den fine, jævne spredning ikke afbrydes.

Traktorføreren kan også lide den enkle betjening. På Bredal-skærmen i kabinen, kan han løbende justere spredebredden, så den matcher de mange forskellige vejbredder, han møder på ruten.

Udjævnet sæson

Som nævnt udliciterer Hillerød Kommune selve arbejdet med glatførebekæmpelsen. Entreprenør Dan Riise får stillet den liftophængte saltspreder til rådighed, og det har også givet ham en bonus.

- Ordningen er med til, at jeg kan holde på mine gode medarbejdere, fordi jeg har arbejde til dem hele året, og så får jeg udnyttet mit maskinel bedre, siger Dan Riise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Karl Mertz A/S, der har stået for handlen og leveringen af Bredal SGS-saltsprederen til Hillerød Kommune. Her fortæller Martin Glüsing, at der været stor efterspørgsel på saltsprederne på grund af kapaciteten og driftssikkerheden.

- Alene i år har vi solgt 14 saltspredere fra Bredal til kunder på Sjælland og i Storkøbenhavn, siger Martin Glüsing, som til daglig er sælger i Rønnede-afdelingen hos Karl Mertz A/S.

- Sprederen er meget skånsom mod saltet, da det fremføres på gummibånd, og dermed ikke bliver slået i stykker, før det møder de to spredetallerkner. Det er med til at give den fine præcision i spredningen, slutter Martin Glüsing.

Hillerød Kommune havde bestilt deres spreder i god tid, men for forhandleren har det været lidt af et puslespil at finde saltspredere til de kunder, der først bestilte i efteråret. Bredal-sprederen var egentlig udsolgt for i år, men hos en tysk forhandler lykkedes det at finde fire ekstra. Derfor lyder opfordringen fra sælgeren hos Karl Mertz A/S, at man bestiller sin Bredal-spreder i god tid.