Lyt til artiklen:

Zeppelin forventer vending i markedet sidst på året

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Grøn Teknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2022 - og frem mod 2023. I dag adm. direktør Henrik Stordal, Zeppelin Danmark.

2022 har været præget af eftervirkningerne af Corona, krigen i Ukraine, udfordringer i forsyningskæderne, energikrise og på det seneste en skyhøj inflation, som vi ikke har set magen til i mange år.

I Zeppelin kom vi rigtigt godt fra start i 2022. Kunderne var købelystne og vi havde en rimelig god adgang til maskiner fra vores leverandør Caterpillar. Leveranceudfordringerne er så taget til hen over året og vi har - i lighed med resten af branchen - oplevet nogle høje prisjusteringer på både maskiner og reservedele. Jeg synes dog stadig, at markedet ser fornuftigt ud, selv om vi godt kan mærke, at specielt boligbyggeriet er gået ned gennem de seneste måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internt i Zeppelin har vi brugt 2022 på at foretage nogle optimeringer i organisationen, således at vi bliver mere effektive, samtidig med at vores eksterne performance over for kunderne forbedres. Vi har styrket vores formands-setup, ændret telefonbetjeningen og fokuseret på kompetenceudvikling af vores medarbejdere. Det har heldigvis betydet, at kundetilfredsheden er stigende, hvilket vi vil bygge videre på i 2023.

Vi vil fortsætte kompetenceudviklingen af vores medarbejdere. Specielt vores mekanikere er undertiden udfordret, da maskinerne bliver mere og mere komplicerede, og da det kræver utroligt meget af dem, når de skal overskue hele produktprogrammet. Vi kommer derfor også til at foretage en specialisering på nogle områder, således at vi er mere sikre på at kunne afhjælpe kundernes problemer første gang.

Vi ved heldigvis, at vi allerede nu har nogle dygtige mekanikere og et godt fagligt niveau. Vi har endnu engang vundet DM i Skills og har i december 2022 haft en mekaniker med til VM, hvor han også klarede sig godt. Jeg tror derfor på, at vi har et godt grundlag, som vi blot skal sikre, konstant bliver opdateret ud fra de nye løsninger, som kommer på markedet.

I 2023 planlægger vi åbning af endnu en Rental-afdeling. Denne gang i Hørning syd for Aarhus, således at vi når op på 4 afdelinger med de eksisterende i Brøndby, Rødby og Fredericia. Vores udlejningsforretning er i en rivende udvikling og har øget omsætningen måned for måned siden opstarten i slutningen af 2020.

Vi er også ved at se på, hvordan vi kan udvikle vores forretning lokationsmæssigt. Vi er pressede både på vores Brøndby og Skejby lokation, da pladsen er blevet for trang og da nogle af faciliteterne ikke længere opfylder moderne standard. Vi vil derfor bruge 2023 på at vurdere, hvad vi kan gøre for at sikre gode lokationer, som kan understøtte den planlagte vækst i forretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har en spændende afdeling i Nuuk, Grønland. Gennem de seneste år er afdelingen vokset både omsætnings- og bemandingsmæssigt. Dette grundet både vores eksisterende brede grundforretning og grundet de store anlægsprojekter, som kører i Grønland. Vi vil også i 2023 arbejde på at dygtiggøre vores organisation der, så vi er klar til de store projekter, som vi forudser, kommer i Grønland de kommende år - det være sig både anlægs- og mineprojekter.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi stadig kommer til at se markedsmæssige udfordringer i første halvdel af 2023 og at der på nogle områder fortsat er leveranceudfordringer. Jeg tror dog på, at tingene vender i andet halvår.