Lyt til artiklen:

Salget af pilleflishuggere boomer hos dansk producent

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Flishuggere til produktion af pilleflis er blevet det nye sort hos TP-producenten Linddana, efter energikrisen indtraf i 2022.

Pilleflis.

Det var det altoverskyggende emne, som Hans Anker Holm, der er administrerende direktør hos Linddana, talte med kunder og interesserede om på sin stand på Agromek tilbage i december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var helt vildt. Jeg har aldrig drukket så meget kaffe og snakket så meget om pilleflis, fortæller han.

Emnet er blevet varmt, efter prisen på træpiller røg i vejret i løbet af 2022.

Særligt kit

Linddana udvikler, producerer og sælger de velkendte TP-flishuggere, og her er der kommet skub i salget af en meget specifik flishugger.

- Vi kan tilbyde en traktordrevet PTO-flishugger med et særligt kit installeret, så den bliver i stand til at lave pilleflis, siger Hans Anker Holm.

rich-media-2
Pilleflishuggeren drives med et kraftudtag fra en traktor. Pressefoto.

Pilleflis er træflis med en lille og relativt ensartet partikelstørrelse, og det er lige netop dét, som kittet gør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skærer de her kuglepenne-lange stykker, som fyret ikke bryder sig om, i mindre bidder. På den måde får man et mere homogent slutprodukt, der egner sig til fyret, siger Hans Anker Holm.

Energikrise udløser lille boom

23 flishuggere med det tilhørende "Chip Kit" langede Linddana over disken i 2022, og det er en væsentlig stigning i forhold til 2021, hvor man kun solgte fire styks.

- Det er ligesom om, at der har været en mætning af markedet for de her flishuggere. De er primært blevet brugt i forbindelse med rydning af læhegn, men på grund af energikrisen har vi faktisk solgt relativt mange af dem. Vi er næsten på niveau med 10'erne, og det havde vi ikke lige set komme, siger Hans Anker Holm.

Alt hvad der var af brugte flishuggere med chip-kittet er fuldstændig støvsuget, fortæller han i øvrigt.

Det er primært folk med et CVR-nummer, der køber pilleflishuggeren. Ofte er det landmænd eller folk, der bor på landet, som har en traktor stående og har et par naboer, som også har pillefyr, fortæller Hans Anker Holm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et par dages arbejde kan man nemlig producere rigeligt med pilleflis til at dække eget behov for et års tid.

- Det, vi hører fra folk, der investerer i dem, er, at de bruger dem forholdsvis sjældent for med få dages arbejde, har man produceret nok til eget behov for en lang periode. Men maskinen holder i mange år, og det er jo også en motivationsfaktor, siger Hans Anker Holm.

Ingen leveringsproblemer

Selvom interessen for pilleflishuggeren er steget markant, er det ikke noget, der overbebyrder producenten.

- De 23, vi har solgt i år, dem kan vi lave på en uge, siger Hans Anker Holm.

Og Linddana har heller ikke været ramt af nævneværdige leveringsproblemer, som mange andre ellers har oplevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stort set alt på flishuggeren er mekanisk, og det laver vi selv. Så er der en lille smule elektronik i og nogle enkelte hydraulikkomponenter, men det er standardkomponenter, så vi har egentlig kunne levere til aftalt tid i langt de fleste tilfælde, siger Hans Anker Holm.