Lyt til artiklen:

Plads til forsigtig optimisme i skovbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Grøn Teknik har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2022 - og frem mod 2023. I dag er det administrerende direktør Anders Frandsen, Dansk Skovforening.

- Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2022?

Der er ingen tvivl om, at den grønne dagsorden vokser og fylder stadig mere på den politiske og samfundsmæssige agenda. Meget sigende har den grønne omstilling, natur og biodiversitet også været blandt de væsentligste emner både ved valget i 2019 og i 2022. Det er positivt og glædeligt, men det medfører også en række nye dilemmaer. De fire største globale megaudfordringer i øjeblikket, knytter sig til klima, energi, ressourceknaphed og biodiversitet. Det giver sig også udslag i langt flere politiske tiltag. Det kan vi naturligvis mærke i skovbruget, for lidt groft sagt, så har skoven en rolle at spille i forhold til alle disse dagsordener.

- Hvilke forventninger har du til 2023?

Grundlæggende er der rum for en vis forsigtig optimisme i skovbruget. Der kommer til at være efterspørgsel på træ som ressource til den grønne omstilling i de kommende årtier. Alene det globale boligareal forventes at blive fordoblet inden for de næste 30 år, når vi skal være 9,7 milliarder mennesker på kloden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig står vi på tærsklen til en bioøkonomi, hvor vi i stigende grad skal lave produkter og energi af fornybare ressourcer frem for at tømme kloden for grundstoffer, metaller og mineraler. Vi ser i disse år en udvikling i træbaserede materialer og komponenter. Det gælder alt fra microchips, til tekstiler og plyscrapers. Carlsberg lancererede sågar for nyligt en øl i en "træflaske".

Denne omstilling kommer selvsagt til at kræve en masse træ. Hvis vi ikke imødekommer efterspørgslen i Danmark og andre lande, hvor skovdriften er bæredygtig og sund, så risikerer vi, at det kommer fra lande, hvor biodiversiteten er langt mere sårbar og aftrykket tilsvarende hårdere.