Lyt til artiklen:

Prisbelønnet byggeri brugte miljømærket træ fra truet regnskov

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Vrå Børne- og Kulturhus i Hjørring Kommune har vundet titlen som Årets Skolebyggeri 2022, men nu viser det sig, at det prisbelønnede byggeri slet ikke var så bæredygtigt, som kommunen ellers troede.

Det skriver DR

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det canadiske cedertræ, som facaden består af, er af sorten Western Red Cedar og kommer fra tempererede regnskove langs Stillehavskysten. Her bliver træer af arten kæmpethuja, som er op til tusind år gamle og 70 meter høje, fældet for at skaffe denne træsort.

Skovhugsten er så omfattende, at der ifølge forskere nu kun er omkring en til tre procent tilbage af denne særlige skovtype.

- Havde vi vidst det, havde vi valgt noget andet træ, siger udvalgsformand i Hjørring Kommune Gry Bruun Nielsen til DR.

Certificeringen holder ikke

Cedertræet, som er importeret til Danmark, har fået miljømærket PEFC, som skulle være garanti for, at træet kommer fra bæredygtigt skovdrift. Miljøstyrelsen anbefaler også PEFC-mærket træ til offentlige bygninger.

Men certificeringen holder ikke, lyder kritikken fra miljøorganisationen Verdens Skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet er, at PEFC-systemet typisk anerkender nogle certificeringsstandarder, der findes i forvejen i de lande, de får tømmer fra. I lige præcis det her tilfælde anerkender PEFC nok den ringeste skovstandard, der findes på jordkloden, siger Jens Holm Kastrup.

Rekordstort skovområde ryddet i Amazonas

Se også:

Rekordstort skovområde ryddet i Amazonas

Han er teknisk rådgiver hos Verdens Skove med speciale i skovforvaltning og certificering. Skovstandarden, son han kalder 'den ringeste på jordkloden' hedder SFI, Sustainable Forestry Initiative, og er de senere år blevet den altdominerende certificering i Canada.

DR har foreholdt kritikken for PEFC Danmark, som har givet et skriftlig svar tilbage

Miljøstyrelsen har hidtil anbefalet træ med miljømærket PEFC til offentlige indkøb. Styrelsen oplyser til DR, at indkøbsvejledningen nu er under revision.