Lyt til artiklen:

Mere biodiversitet i den østjyske del af Kattegat

00:00
Hastighed: ???x
02:50

En central indsats er blandt andet at invitere private og offentlige aktører ind på projektet med et særligt fokus på borgerinddragelse.

Bedre miljø og natur i Kattegat kræver bredt forankrede indsatser.

Derfor går kommunerne Norddjurs, Syddjurs, Samsø, Aarhus, Odder og Horsens nu sammen i et nyt samarbejde, der skal øge biodiversiteten og naturtilstanden i den østjyske del af Kattegat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser kommunerne.

For de østjyske kommuner langs Kattegat har samspillet mellem land, hav, natur, miljø og bæredygtighed haft stor betydning for identitet, bosætning, fritid, rekreative aktiviteter, virksomheder og områdets udvikling.

Store sten fra tunnelprojekt bliver til rev i Køge Bugt

Se også:

Store sten fra tunnelprojekt bliver til rev i Køge Bugt

Samtidig rummer den østjyske del af Kattegat store naturværdi, en mangfoldighed af liv og arter og er på den måde en central og afgørende vigtig del af den østjyske natur, men under overfladen er naturen presset.

Derfor er ambitionen for det nye tværkommunalt samarbejde at yde en ekstra indsats i fællesskab for at forbedre det trængte havmiljø i kommunernes interesseområder - de østjyske fjorde, kystområder og havområder, lyder det fra kommunerne.

Private og offentlige aktører

Som et første element har kommunerne i fællesskab i december slået en stilling op som projektkoordinator for at styrke og udvikle indsatser på tværs af kommunerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye medarbejder vil være en nøgleperson i arbejdet med at identificere og udvikle synergier mellem de deltagende kommuner og andre aktører.

Nyt stenrev ved Aarhus Ø skal booste biodiversiteten

Se også:

Nyt stenrev ved Aarhus Ø skal booste biodiversiteten

En central indsats er at invitere andre private og offentlige aktører, foreninger og interesseorganisationer ind for at få en så bred og dyb forankring af arbejdet som muligt, herunder med særligt fokus på borgerinddragelse i projektet, lyder det.

Mærbare forskelle

De konkrete resultater skal være en forbedring af havmiljøet i den østjyske del af Kattegat med indsatser og projekter, der gør en forskel for naturtilstanden og den økologiske balance i havet.

Det er eksempelvis plantning af ålegræs, etablering af nye stenrev og smoltrev og muslingebanker.

Stenbank kan forbedre vandmiljøet i Limfjorden

Se også:

Stenbank kan forbedre vandmiljøet i Limfjorden

Andre eksempler er opsætning af fiskebørnehaver og såkaldte biohuts, etablering af fiskereservater, opfiskning af krabber for at genoprette den naturlige økologiske balance og udsætning af fiskeyngel med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et vigtigt skridt

Fra Danmarks Naturfredningsforening er der positive forventninger til det nye Kattegat-samarbejde, som foreningen glæder sig til at indgå i.

- I Danmarks Naturfredningsforening glæder vi os over, at der endelig kommer fokus på livet under overfladen - eller mangel på samme, siger foreningens vicepræsident, Sebastian Jonshøj.

- Der er lang vej til en genopretning af havnaturen i Aarhusbugten og de øvrige østjyske farvande, men med dette initiativ tager man politisk ansvar og et vigtigt skridt i den rigtige retning. Vi ser frem til konkrete indsatser og glæder os til at indgå i samarbejdet, siger han.