Lyt til artiklen:

Varde vinder brolægger-hæder

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Årets Brolæggerpris går til Varde Kommune for en særlig evne til at anvende traditionel brolægning til forskønnelse af midtbyen.

Der var musik og en god stemning i Varde forleden, da oldermand i Brolæggerlauget, Claus Johnsen, ønskede Vardes borgmester Mads Sørensen tillykke med Brolæggerprisen 2022. Kommunen modtager prisen for belægningsarbejdet i Kræmmergade, Vestergade og dele af Smedegade.

De nye belægninger i midtbyen består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet, som forskønner bykernen, sammenbinder gader og pladser samt bevarer den intakte gadestruktur. Derudover signalerer belægningen en høj kvalitet med respekt for det eksisterende og på nutidige præmisser, som opfylder kravene til moderne tilgængelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
De nye belægninger i Varde består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet. Foto: DI.

- Det er ikke første gang, Varde modtager Brolæggerprisen. I 2006 fik Varde prisen for det flotte Torv, hvor vand og vandløb spiller ind i et åbent byrum. Og så skal man ikke tro, at man kommer sovende til sådan en pris. I Varde midtby har man genskabt lidt middelalderby. Brolægningen, der udgør ca. 2.400 kvadratmeter ud af et samlet areal på 4.000 kvadratmeter, indgår i byfornyelsesprojekt, der også omfatter bænke, træer, plantekummer og kobberlamper. Alt sammen udført i forbindelse med kloakseparering af området, sagde oldermand i Brolæggerlauget i DI, Claus Johnsen og fortsatte:

Landskabsarkitektfirmaet Schønherr har udformet helhedsplanen, og rådgivende ingeniørfirma Rambøll har i samarbejde med Varde Kommune stået for detailplanlægningen.

Brolæggerne fra Laugsfirmaet Svend B. Thomsen A/S har gjort projektet til virkelighed - med assistance fra Schantz Brolægning og Ankersø Brolægning.

Brolæggerprisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med anvendelse af det traditionsrige brolæggerfag, og det skal ikke bare være materialer i en god kvalitet, arbejdet skal også være udført håndværksmæssigt korrekt og af faglærte brolæggere.

Selve prisen, og beviset på at Varde har vundet, består af en lille messingplade med teksten "Brolæggerprisen 2022 tildelt Varde Kommune" som vil blive monteres et sted, hvor den kan ses, samt en check på 25.000 kroner, der ifølge traditionerne bruges til at indhente endnu mere viden og inspiration om brolægning og belægninger, for eksempel i form af kursus og efteruddannelse.