Lyt til artiklen:

Vestjysk maskinhandler tror på en fremtid med flere kraner

00:00
Hastighed: ???x
03:47

Før arbejdede Micael Hornstrup som murermester i eget murerfirma. Nu er han indehaver af MH Maskiner og MH Kraner, som sælger og udlejer kraner til hele landet.

I 2011 stod murermester Micael Hornstrup med en mureropgave, som han normalt ville bruge en teleskoplæsser til.

Men han vidste også, at det ville tage lang tid. Derfor besluttede han sig for at gøre noget nyt og investerede derfor i en kran til opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Idéen fik han fra en af sine ferier til Italien, hvor han havde lagt mærke til, at der ved ethvert byggeprojekt stod en større eller mindre kran. Det havde han også set i Frankrig og i Tyskland.

Da opgaven var løst, blev kranen efterfølgende stillet op uden for på murerfirmaets matrikel.

- En uge efter var den lejet ud. Så begyndte det, fortæller Micael Hornstrup til Grøn Teknik.

Det er mange udlejede og solgte kraner siden, og i dag ejer og driver han virksomheden MH Maskiner, som er det gamle murerfirma, og søsterselskabet hedder MH Kraner. Mursten er nemlig med tiden blevet skiftet ud med maskiner - herunder kraner i særdeleshed.

Alle må køre MiDi kran

Senest tilkomne kran er MiDi mini-kranen, som den vestjyske virksomhed blev eneleverandør på sidste år. Den semi-mobile 3500 kg tunge kran udmærker sig blandt andet ved, at det er muligt at koble den direkte bag på en varevogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
MiDi kranen kræver ikke kran-certifikat. Foto: MH Maskiner.

Kranen kan løfte 14 meter op og 14 meter i udlæg med op til 350 kg i spids. Derudover kan alle køre med mini-kranen, da den ikke kræver kran-certifikat. Desuden tager det omtrent en halv time til tre kvarter at stille kranen op og tage den ned igen.

- Vi kan mærke stor interesse for kranen, for den er nem at flytte rundt til mange arbejdsopgaver, fortæller Micael Hornstrup.

Klar til udrykning

Da Grøn Teknik møder op i Holstebro for at besøge virksomheden, er det ikke svært at finde MH Maskiner, da der udenfor står en 25 meter høj kran. Men der er ingen MiDi kraner at se på stedet.

- De er alle lejet ud i øjeblikket, siger han.

rich-media-4
En kran på 25 meter og 36 meter i udlæg viser vejen til virksomheden. Foto: Tina Moesgaard.

Foruden MiDi kraner udlejer og forhandler virksomheden også semi-mobile- og midi tårnkraner, montagekraner til Silka og H+H-blokke og trailerkraner. Hertil følger andre maskiner som stensave, almene klippere, stenklippere, hydrauliske klippere og flytteelevatorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles for alle maskiner er, at MH Maskiner udfører service på dem alle sammen - og netop service er noget, der har samme højde som tårnkranen uden for, fortæller virksomhedens salgschef, Lars Ulsøe.

Derfor, hvis der eksempelvis opstår en fejl i hydraulikken på en af deres kraner, rykker de ud med det samme. Det gælder hele landet.

rich-media-6
Den gamle brandbil kommer nu kraner til undsætning. Foto: Tina Moesgaard.

Det er ment i bogstavelig forstand, eftersom virksomheden har investeret i en brandbil til formålet. Den har nemlig en lift til at nå de højder, kranerne opererer i.

- En gang imellem er der nogle, der spørger, hvor der er brand. Så svarer vi, at det er der ikke. Vi skal bare kigge på en kran, fortæller maskinhandleren og griner.

Løft med kran, ikke ryg

For hvis der er noget, den vestjyske MH Maskinhandel, klædt i den grønne firmafarve, tror på, er det en fremtid med flere kraner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se, at kravene for de antal kilo, man må løfte gentagende gange ryger nedad, siger Micael Hornstrup.

Det er her, kranerne kommer ind i billedet, mener maskinhandleren, hvis virksomhed består af i alt fire ansatte inklusive ham selv.

rich-media-8
Midi kranen er mulig at koble bag på en varevogn. Foto: MH Maskiner.

- Nu er jeg selv gammel murermester, og jeg har haft ondt i ryggen mange gange og kan godt se nu, hvor fuldstændig tovligt det er at stå og løfte på de ting der, siger han og fortsætter:

- Der håber jeg - og det kan vi faktisk også mærke, i hvert fald med MiDi kranen - at de mestre, der ringer til os godt kan forstå, at folk ikke gider og stå og løfte på alt muligt.