Lyt til artiklen:

OKNygaard skruer ned for CO2-udledningerne

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Et lavt klimaaftryk er højt på to-do-listen hos anlægsgartner OKNygaard. Det afspejler den stigende interesse, som stadig flere af virksomhedens kunder og offentlige udbud tillægger CO2-reduktioner og klimahensyn.

OKNygaard går virksomheden også stålfast til opgaven med at reducere sine CO2-udledninger med fem procent om året. Det er blandt andet fastlagt med en bæredygtighedsstrategi, der lever ude i OKNygaards elleve afdelinger.

Elektrificering og data er en vigtig del af løsningen

For en landsdækkende anlægsgartnervirksomhed som OKNygaard er det typisk maskiner og materiel, der er den væsentligste kilde til CO2-udledning. Traditionelle maskiner til grøn drift som hækklippere, plæneklippere og løvblæsere kører på diesel, men det er ikke tilfældet i OKNygaard ret meget længere. Man har nemlig omstillet sin store maskinpark igennem flere år, så der nu er over 1000 batteridrevne håndholdte maskiner og knap 200 robotplæneklippere. Konverteringen til el-værktøj betyder ifølge OKNygaard en markant CO2-reduktion på over 90 procent samt færre vibrationer, mindre støj og ingen brændstofdampe til gavn for medarbejderne og omgivelserne, der arbejdes i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke kun selve maskinerne, der er vigtige for at kunne reducere udledningerne. Det er information om, hvordan de skal bruges, også, fortæller Klavs Thorsø Nielsen, der er indkøbschef hos OKNygaard.

- Hos OKNygaard bruger vi flådestyring til vores værktøj. Det betyder blandt andet, at vi helt præcist kan se, om de forskellige ruter har det rette el-materiel til at løse opgaven. Vi kan også lave en nøjagtig udskiftningsplan for maskinerne. Når vi ved, hvor mange timer hver enkelt maskine har været i anvendelse, undgår vi at udskifte nogle for tidligt, og vi kan fokusere mere på service på maskinerne, siger han.

Flere efterspørger CO2-regnskab og klimatiltag

OKNygaards indsatser målrettet CO2-reduktion kommer samtidig med en stadig større samfundsinteresse for klimahensyn. I OKNygaard oplever man også, at både virksomheder og offentlige udbud i stigende grad efterspørger informationer om blandt andet CO2-udledning og indsatser for at modgå disse.

Den interesse har anlægsgartnervirksomheden brugt innovativt. De er blandt andet i fuld gang med at udvikle og implementere et værktøj, som kan måle de enkelte maskiners CO2-udledning og vise forskellen på klimapåvirkningen ved brug af eldrevne versus dieseldrevne maskiner. Det nye værktøj skal hjælpe med at tydeliggøre det konkrete klimaaftryk ved forskellige projekt- og opgavebeskrivelser.

Værktøjet er fuldt implementeret hos OKNygaard Fyn, mens det videre arbejde pågår i de øvrige afdelinger. Det er ambitionen, at værktøjet udbredes til alle OKNygaards 11 afdelinger.