Lyt til artiklen:

Biodiversitet og tværfagligt samarbejde

00:00
Hastighed: ???x
02:26

DSV Frø Danmark, Nygaards Maskinstation samt Have og Skov holdt forleden inspirationsdag i Middelfart med vidensdeling og stort fremmøde fra kollegaer i branchen inden for blomsterenge.

Produktchefen fra DSV Frø, Ole Sams Falkenberg bød velkommen til en dag, som skulle vise sig at blive en udbytterig dag for alle. Det 4.000 kvadratmeter store inspirationsbed, blev anlagt i maj på den grund, som Uffe Klinkby, indehaver af Have og Skov ejer.

Bedet består af ni felter, hvor Uffe selv har en "Have og Skov blanding" i de to af felterne, de resterende syv felter har han stillet til fri disposition til DSV Frø Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktchefen fortalte om de forskellige blandinger og det meget varierede resultat. Der var alt lige fra festfyrværkeriet med mange farverige blomster, blandinger med hjemhørende arter til blandingen, som har til formål at tiltrække insekter og bier.

rich-media-2
Næste års vækst nærstuderes. Pressefoto.

Tilvænning og tålmodighed

Hvorfor arbejder vi nu med al denne biodiversitet - giver det mening? Kim Tang, fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere kom godt omkring de udfordringer, som kan opstå i arbejdet med biodiversitet.

Blomster har en evne til at skabe glæde, de er smukke og unikke. Det allervigtigste i hele denne proces er at få afstemt, hvad det er kunden forventer. Hvilken oplevelse ønskes der? Hvem skal området være til gavn for? Hvordan skal et område anlægges og hvad er budgettet? Når der arbejdes med naturen sker ting ikke fra dag et. Processen kræver tilvænning, tålmodighed og man skal være omstillingsparat.

Afhøstningen og frøspredning

Når blomstringen er overstået, anbefaler biologer, at områderne afhøstes og opsamles for at fremme de rigtige arter og styrke deres vækst.

Bjarne Nygaard, ejer af Nygaards Maskinstation og Uffe Klinkby søgte sidste år mod udlandet, for at finde egnede maskiner, som kunne gavne frøspredningen ved afhøstningen af blomsterstriber og arealer, som er udlagt til biodiversitet. Bjarnes erfaring fra maskinstationsdriften og Uffes erfaring fra anlægsgartnerbranchen gør, at de sammen har fundet en rigtig god kombination med afhøstning og opsamling af alle typer arealer med metoder, som er hurtige og effektive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspirationsdagen sluttede med at Uffe og Bjarne demonstrerede, hvordan de specielindkøbte maskiner fungerede i praksis og forklarede, hvordan der er arbejdet med at sikre størst frøspredning, hvor dette ønskes. Gennem Bjarnes netværk afsættes og genanvendes det opsamlede materiale som biomasse.