Lyt til artiklen:

Have & Landskab skaber temaområde for kirkegårdsfolket

00:00
Hastighed: ???x
04:03

Den grønne messe afsætter op mod 1.000 kvadratmeter.

På landets kirkegårde er udfordringerne større og mulighederne flere end nogensinde før. Derfor afsætter den grønne branches store fagudstilling - Have & Landskab - nu op mod 1.000 kvadratmeter med faglig inspiration, en række demonstrationsbeplantninger og masser af håndplukkede udstillere til netop kirkegårdsområdet.

Som altid vil onsdagens program af lynkurser på Fagligt Forum desuden være spækket med faglig rådgivning og konkret erfaringsudveksling for kirkegårdens aktører. Dermed er der al mulig grund til lægge vejen forbi Have & Landskab den 30. og 31. august samt 1. september 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kirkegårdene er virkelig i udvikling i disse år, ikke mindst fordi mere og mere areal skal anvendes på en anden måde på grund af de færre kistebegravelser. I de seneste år er interessen for biodiversitet desuden steget voldsomt, og samtidig kommer der hele tiden nye planter og småmaskiner på markedet, som den enkelte kirkegård nok har svært ved at få et overblik over. Hos Have & Landskab arbejder vi jo for at samle den grønne branche, og derfor følte vi, at det var på tide for alvor at skabe et dedikeret område til kirkegårdsfolket, fortæller Joel Klerk, der desuden er ejer af Joel Klerk Planteskole.

Med det nye kirkegårdsområde følger også guidede ture for kirkegårdsansatte, forslag til plantevalg, overvejelser omkring drift og vedligeholdelse og meget mere.

Det samlede overblik

Hos Forbundet Af Kirke- og Kirkegårdsansatte (FAKK) ser næstformand John Lykkedal frem til at møde kollegaerne og ikke mindst få et bedre overblik over alle de planter, produkter og løsninger, der rent faktisk eksisterer til kirkegårdsområdet.

- Jeg er glad for, at man samler kræfterne på Have & Landskab. På den måde kan vi fra kirkegårdene få en mere fokuseret oplevelse. Tidligere har man jo skulle trave hele udstillingen tynd for at finde de udstillere, som havde noget netop til os. Nu kan vi lettere få det samlede overblik, og samtidig få ny inspiration fra en række konkrete demonstrationsanlæg og ikke mindst på Fagligt Forum, så jeg kunne godt forestille mig, at mange af kirkegårdenes fagfolk lægger vejen forbi HL til august, siger han.

Mange udfordringer flettes sammen

Demonstrationsbeplantningerne vil vise et væld af muligheder, når det gælder planteanvendelse og udtryk og kommer til at være opdelt efter jordtyper, så den enkelte kirkegård med eksempelvis en meget sandet eller leret jord vil kunne få inspiration til netop deres arealer. Anne Stausholm - indehaver af Anne Stausholm Landskab - en af dem, som skal lave et demonstrationsanlæg, og hun pointerer, at kirkegårdene står midt i en brydningstid netop nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange udfordringer på kirkegårdene for tiden, og de fletter sig i høj grad sammen. Alt fra tilgængelighed over den store arealforskydning med tomme arealer, nye anvendelser af kirkegårdene som samlingspunkt i de mindre byer, bevarelse af kulturarv og med hele bevægelsen omkring biodiversitet og Grøn Kirke skal man jo finde måder at integrere, når man indretter kirkegården for nutiden og fremtiden. I denne transformation er virkelig et kæmpe potentiale, og jeg glæder mig til at vi som landskabsarkitekter kan få lov til at vise nogle af mulighederne, siger hun.

Nye, lave og stedsegrønne planter

Hos Nygaards Planteskole har de længe arbejdet med beplantning på kirkegårde, og her tror marketingkoordinator Malene Nygaard Jensen, at det nye kirkegårdsområde på Have & Landskab kommer til at give en del aha-oplevelser for de nysgerrige fagfolk.

- Folk ved ofte ikke, hvor mange nye planter der kommer på markedet hele tiden. Blandt andet er der mange interessante dværgtyper indenfor det stedsegrønne, som jeg tror, at kirkegårdene med fordel kan kigge nærmere på. Samtidig er der en stadig større interesse for vilde beplantninger, og her er flere og flere leverandører jo kommet med på vognen. Vi arbejder også hele tiden med at udvikle det rigtige udvalg af stauder af hjemmehørende arter, så de ikke spreder sig helt uhyrligt og stadig er gode for insekterne, fortæller Malene Nygaard Jensen.

Have & Landskab vil løbende informere i takt med at udviklingen af det nye temaområde for kirkegårde på HL23 skrider frem.