Lyt til artiklen:

Terranor gør plads til dyrene

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Terranor arbejder med at etablere nye artsrige arealer og genoprette faunapassager flere steder i Jylland og på Fyn.

Terranor arbejder i denne tid på at genoprette faunapassager og etablere artsrige arealer for Vejdirektoratet flere steder i Jylland og på Fyn.

Artsrige arealer er udvalgte arealer, hvor betingelserne er gode for bestemte typer af planter og insekter. Områderne er af næringsfattig karakter, hvilket giver mulighed for trivsel blandt specifikke planter og insekter, der befinder sig godt i sådanne miljøer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På de artsrige arealer foretager Terranor en vurdering af den natur, der allerede eksisterer i området. På baggrund af vurderingen udvælges de områder, hvor det giver god mening at igangsætte en nænsom naturpleje.

Den nænsomme naturpleje sørger for endnu flere næringsfattige miljøer, der er med til at forbedre og hjælpe de nøjsomme arter til endnu flere forbedrede vækstvilkår, skriver Terranor.

rich-media-2
I de nye artsrige arealer bliver udvalgte arter af vegetation fjernet. Foto: Terranor.

På opgaven har Terranor blandt andet arbejdet ved rastepladsen Glenshøj Øst ved Fårup, hvor der er foretaget overfladeskrab, veteranisering af træer og fjernelse af udvalgte arter af vegetation. Veteranisering af træer betyder, at Terranor har svækket træet i stedet for at fælde det. Ved at svække træerne på den rigtige måde, har virksomheden skabt grobund for store insekthoteller, der vil blive levesteder for mange forskellige dyr og organismer mange år frem.

Samtidig er al deponi fra stedet nu placeret i to store bunker til gavn for insekter og miljø.

rich-media-3
En af de faunapassager, som Terranor har genoprettet. Foto: Terranor.

Faunapassager er passager, som bruges til at lede vildt, padder og andre smådyr såsom mus fra et sted til et andet. Faunapassagerne er typisk etableret som broer eller underføringer, hvor dyrene frit kan færdes og transportere sig selv fra et sted til et andet uden risiko for at blive ramt af trafikken eller lide anden overlast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genopretningen af faunapassagerne foregår ved at skabe den korrekte mængde af åbne arealer og læbeplantning. Typisk består opgaven derfor i at lukke tilpas nok op, så det føles naturligt for vildtet at færdes i faunapassagerne. De er som udgangspunkt ikke blevet rørt, siden de blev etableret, og derfor går Terranor dem nu igennem.