Lyt til artiklen:

Aarhus kan se frem til mere vild natur

00:00
Hastighed: ???x
02:37

En økonomisk indsprøjtning fra EU skal sætte turbo på projekter, der gør Aarhus mere vild.

Aarhusianerne kan se frem til mere biodiversitet, når flere planter og dyr flytter ind i byens parker, og skovene får mere vand og vild natur som en del af et nyt EU-finansieret projekt.

EU har givet 13 millioner kroner i tilskud til projektet, mens Aarhus Kommune selv bidrager med ni millioner kroner, så det samlede projekt har en økonomi på 22 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af de 22 millioner kroner skal gøre ti af byens grønne områder mere vilde og skabe bedre grønne forbindelser imellem dem, så dyr og planter kan sprede sig, oplyser kommunen.

De ti områder er Riis Skov, Vennelystparken, Åparken, Åby Park, Hasle Bakker, Klokkerparken, Stavtrup Skovplantning, Vårkærparken, Byvangen og Tangkrogen.

rich-media-2
De i alt ti udvalgte områder er fordelt over det meste af byen. Illustration: Aarhus Kommune.

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang, skal Aarhus være en levende og grøn by, som borgerne kan nyde og være aktive i.

- Naturen i nogle af vores smukke områder får et ordentligt rygstød, som kommer til glæde for dyr, planter og ikke mindst aarhusianerne, som ønsker mere vild natur, siger rådmanden.

Vigtige aktører

Ud over det vil projektet også gøre en indsats for at gøre andre dele af Aarhus mere vild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhusianerne, virksomheder, boligforeninger med mere er nemlig vigtige aktører, hvis dyr og planter skal kunne sprede sig via grønne forbindelser, lyder det fra kommunen.

rich-media-4
Et eksempel på et tiltag kunne være at genskabe et naturligt vandhul i skoven. Pressefoto.

Håbet er hos kommunen er, at aarhusianerne vil være med til at styrke biodiversiteten, siger projektleder hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristiina Mardi.

- Det kan være, at ens virksomhed kan omlægge store græsarealer, så de får vilde blomster eller små vandhuller. Eller man har lyst til at kaste sig over det i ens egen have, opfordrer projektlederen.

Uberørt skov og flere arter

Projektet vil også arbejde med biodiversiteten i og omkring Marselisborgskovene og Brabrand Sø, så aarhusianerne kan få større naturoplevelser med mere vild natur, uberørt skov og flere arter.

I Marselisborgskovene skal plejen og driften sikre, at biodiversiteten bliver højnet. Det sker blandt andet ved at genetablere naturlige søer og vandløb med dødt ved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Et andet eksempel er at bruge dødt ved til at etablere vandløb eller naturlige søer. Pressefoto.

I området ved Brabrand Sø i udkanten af Aarhus vil fuglene få optimale forhold, når sivene bliver holdt i en lav højde. Derudover bliver nye teknologiske løsninger testet for at optimere driften.

Projektet løber over de næste fem år og går under navnet "Urban LIFE-circles". Det er et internationalt samarbejde mellem otte partnere fra henholdsvis Aarhus, Tartu i Estland og Riga i Letland.