Lyt til artiklen:

Ny skov godt nyt for grundvandet

00:00
Hastighed: ???x
01:45

HOFOR har i samarbejde med Naturstyrelsen og Roskilde Kommune indgået aftale om at skabe et nyt, stort skovområde i Himmelev Skov ved Roskilde.

"Hvis grundvandet skal være rent langt ind i fremtiden, skal HOFOR være med til at beskytte det. Det gør vi blandt andet ved at købe jord og få plantet skov på jorden, så vi sikrer, at der ikke bliver brugt pesticider eller andre miljøfremmede stoffer oven på grundvandet, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Nu har HOFOR været med til at købe en ejendom med 37 ha jord. Ejendommen ligger mellem to grunde, hvor der allerede er plantet naturskov, og den nye grund er med til at skabe en større og mere sammenhængende Himmelev Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er glade for at kunne samarbejde om plantning af naturskov, da det styrker biodiversiteten og dyrelivet i området, og træerne medvirker til at optage og binde CO2. Men vi er især glade for, at skoven er med til at beskytte grundvandet, som vi pumper op i nærheden. Det vand, vi henter under jorden her, svarer til 120.000 borgeres årlige forbrug, siger Kent Max Magelund, næstformand i HOFORs bestyrelse.

Samarbejde siden 2003

Samarbejdet mellem de tre parter om at skabe Himmelev Skov begyndte tilbage i 2003, og gradvist er skoven blevet udvidet i forbindelse med opkøb af jord og plantning af ny skov. Med det nye køb bliver Himmelev Skov på 180 ha og på lang sigt er målet at opnå en Himmelev Skov på hele 642 ha.

HOFOR har i alt 49 kildepladser på Østsjælland - med talrige grundvandsboringer på hver kildeplads - og beskytter kildepladserne ved at finansiere eller medfinansiere udgifter til opkøb eller "miljødeklaration" af grundvandsdannende jorde i nærheden, som derved kan omlægges til skovdrift eller andre former for miljøvenlig drift, som beskytter grundvandet.